10 книги, които ще ви помогнат да се справите с пандемията

Някой мъдър човек много отдавна е казал, че “книгата е прозорец към света” и именно заради това днес тя ни е по-нужна от всякога. Когато сме почти постоянно затворени вкъщи и възможностите ни за излизане навън са максимално ограничени, обръщаме поглед към света на книгите.

© freepik.com

Пътувай… с книга!

Определено за повечето хора по света пътуването със самолет или екскурзията с автобус е мираж за момента. Но това не ни пречи да “обиколим” близки и далечни земи с помощта на хубава книга, която да ни пренесе на едно или друго място.

  • Започнете още веднага с поредицата “101 отбивки”, която ще ви отведе на различни кътчета из страната - с някои от тях ще ви запознае за пръв път, а други, които вече познавате - ще си припомните. Така не само ще се насладите на няколко часа четене, но и при първа възможност ще се качите в колата с ясна дестинация.
  • Има някои книги, пътуването с които е малко по-тягостно и тежко, но пък си заслужава всяка страница. Именно такава е “По пътя към върха: Историята на Христо Проданов” - книга за смелостта, волята и морала, които са нужни не само на алпинистите, но и на всеки човек по пътя към неговия личен успех.

Готови ли сте да промените своите навици?

Сега, когато сме вкъщи и всичко е затворено, оправданията за липсата на физическа активност са безброй много. Но пък ние ви предлагаме да се възползвате от времето у дома и да го превърнете в старт на един по-здравословен начин на живот. Това може да се случи с помощта на Биляна Йотовска и нейния “Наръчник за здравословен живот”, както и с “Детокс 2.0” на Илиян Найденов. Ако сте готови да влезете във форма и да се почувствате по-комфортно в тялото си, то тези книги имат какво да ви дадат.

Книги за личностно развитие? Винаги добра идея!

Какъв по-добър начин да оползотворим времето си от това да го инвестираме в себе си? Сега, когато животът е поставен някак “на стоп”, всеки човек има възможност да обърне внимание на нещата, за които преди не е имал време. И самоусъвършенстването безспорно е едно от тях. Без повече да отлагаме и да оставяме книгата “за утре”, днес ви представяме цели 3 страхотни предложения в тази категория, които могат да ви помогнат не само да преживеете по-леко стоенето вкъщи, но и да се почувствате по-добре като цяло.

  • Марк Менсън и неговото “Тънкото изкуство да не ти пука” определено ще ви накарат да погледнете на света през други очи. Ако сте готови да се отървете от всички фалшиви идеали за красота и щастие, които социалните мрежи и консуматорският свят са ви наложили, то тази книга има какво да ви даде. Как и защо е полезно да се съсредоточим върху важните неща и да не хабим енергия в другото, разберете сами.
  • Искате да имате успешна кариера и проспериращ и вълнуващ живот? Чудите се как това може да се случи, дори и когато съдбата не е на ваша страна? Тук на помощ идва Наполеон Хил и неговият шедьовър “Мисли и забогатявай”. Заглавието на книгата достатъчно говори за нейното съдържание, затова ние няма да издаваме повече, а само ще ви загатнем, че има какво да научите от нея.
  • В света, в който живеем, се оказва, че има хора, които имат по-голямо влияние върху нашата действителност, отколкото сме си мислили. Илън Мъск е такъв човек, защото той не живее обикновен живот, а модифицира и развива заобикалящия го свят постоянно. Неговата единствена официална автобиография “Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще" е открехната врата, която ни повежда на пътуване из дебрите на един от най-успешните хора в света не само сега, но и по принцип. Готови ли да надникнете зад кулисите на най-големия технологичен и бизнес подем, зад който стои Мъск?

Смехът ще спаси света!

Пандемията не е най-добрият повод, по който можем да си говорим за книги, но пък за да запазим доброто си настроение дори и в най-смутните времена, е важно да не спираме да се смеем. А едва ли има някой, който да е по-добър в това да весели хората, от безспорните любимци на публиката Георги Блажев с неговата нова книга “И заживели обидено” и Цветелина Цветкова с нейната “Лейди Гергана” от Северозапада. Двете книги са много различни една от друга, но са обединени от една обща идея - да ви усмихнат, независимо какво се случва около вас.


Ще завършим нашата класация със заглавие от любим автор, чието цялостно творчество заслужава внимание. Ако вече сте чели някоя от книгите на Фредрик Бакман, то тогава няма нужда да ви казваме повече. Но ако все още не сте се докоснали до него, поправете тази грешка още сега. За целта може да се започнете с неговите “Тревожни хора” - книга, която демонстрира уникалния му стил на писане и чудатите истории, които те карат да четеш без пауза.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #книги