10 важни причини защо трябва да консумираме домати ежедневно

Обичате ли да похапвате салата от домати? Ако случайно отговорът е отрицателен е време да промените това, защото доматите са един от най-ценните зеленчуци, които отглеждаме в нашата градина. Те наравно с морковите съдържат, изключително много витамини, минерали и антиоксиданти.

Според ботаниката доматът е плод, но според готварството е зеленчук. А сега де, кой крив, кой прав? През далечната 1893 г. този казус дори е разглеждан във Върховния съд на САЩ и е решено, че щом се използва за салата и основно ястие, а не за десерт, значи е зеленчук. Така или иначе в целия свят готвачите явно са били по-убедителни от ботаниците и домата е приет официално за зеленчук.

Според експертите обаче, лечебните свойства на доматите са много големи и затова се препоръчва да бъдат консумирани в прясно състояние и в големи количества.

Доматите съдържат витамин С, не по-малко от лимоните. Освен че са богати на витамини B1, B2, B3, B6, K, PP и фолиева киселина, те съдържат соли на калия, цинка, фосфора, йода и медта.

В 100гр домати се съдържа каротин достатъчен да осигури около половината от дневната нужда на организма ни.

Ето няколко добри причини, заради които трябва да похапваме често домати.

1. Полезни са за храносмилателната дейност, заради съдържанието на белтъчини, целулоза, органични киселини и пектинови вещества. Също така в съвременната медицина са част от диети при различни заболявания.

2. Доматеният сок влияе благоприятно върху нервната система и помага при високо кръвно налягане.

3. Поради високото си съдържание на микроелементи, доматите са перфектната храна за болните от диабет.

4.Тъй като доматите имат високо съдържание на каротиноиди, флаваноиди и фенолови киселини, те имат силно антиоксидантно и антираково свойство. Ако консумирате често домати, ще предпазите кръвоносните си съдове от запушване и ще предотвратите развитието на атеросклероза, инсулт и инфаркт.

5. Учени от Норвегия след направено изследване доказаха, че доматите намаляват риска от рак. Те са установили, че при хората консумиращи над 14 пъти месечно домати , моркови и зеле, рязко намалява опасността от ракови заболявания.

6. Доматите се борят успешно с различни видове вредни микроорганизми, действат бактерицидно и затова в народната медицина сока му се използва за лечение на гнойни рани.

7. Червеният зеленчук прочиства организма от вредните вещества и го зарежда с енергия, заради високото съдържание на витамини, органични вещества и минерални соли. Предпазва от влошаване на зрението и образуването на перде на очите.

8. Ако имате запек, проблеми с бъбреците или черния дроб, на помощ ще дойдат доматите, които заради високото им съдържание на витамини и минерални соли имат наистина лечебни свойства.

9. Ако искате да възвърнете блясъка и здравия вид на кожата си, нанесете върху нея доматен сок. Той ще изравни цвета на кожата и ще свие порите й.

10. Доматите съдържат големи количества калций. А както всички знаем калцият е много важен за костите в нашето тяло. Също така, редовната консумация на зеленчука ще спомогне за поддръжката и здравето на вашите зъби.

Ние смятаме, че това са едни доста добри и основателни причини, поради които да консумираме често този дар на природата.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #домати #зеленчуци