12 грешки, които допускаме при пране на дрехите

Продължителостта на живота на дрехите ни в голяма степен зависи от начина на пране. Предлагаме ви няколко прости съвета, с които да избегнете най-често допусканите грешки при пране и ще останете доволни от резултата – вашите дрехи няма да загубят добрата си форма и цвят за доста по-дълго време.

1. Неправилно сортиране. За запазването на цвета на дрехата, е от изключителна важност прането да е добре сортирано. Не перете много тъмни дрехи със светлорозови, например. Разделете цветното пране на светло цветно и тъмно цветно. Внимавайте с градусите при пране – по-високият градус "сваля" цвета от дрехите ви. Много често некачествени и евтини дрехи се багрят с евтини бои, затова, ако не сте сигурни, по-добре изперете на ръка, защото такива дрехи могат да боядисат прането ви, дори и на 30 градуса. А ако искате бялото ви пране да си остане бяло... просто не слагайте други цветове в пералнята, когато го перете.

2. Твърде много прах за пране. Освен, че ще остави петна по по-тъмните ви дрехи, прахът за пране, който пералнята ви няма да успее да изплакне изцяло, ще задържа мръсотия в определени части на дрехата. Също така рискувате пяната да излезе навън, по време на парне.

3. Отворени ципове. Добре е циповете на дрехите да се затварят, особено металните – могат да повредят други дрехи, а също и пералната машина. С копчетата постъпвайте обратно – оставете дрехата разкопчана, иначе рискувате някое от копчетата да се скъса или конецът му да се износи бързо.

4. Твърде много белина. Не забравяйте, че освен да избелва, белината има свойството и да уврежда тъканите. Ако имате възможност, третирайте дрехата с петно, преди да я пъхнете в пералята при другите. Но и не търкайте прекалено упорито върху петното – рискувате да изтъните дрехата на това място и съвсем скоро там може да се появи дупка.

Вижте повече

Как да си направим домашен избелващ препарат

Как да си направим домашен избелващ препарат

Домакините, които се грижат за здравето си, ще оценят полезната идея, която сме подготвили днес. За да си направите универсално средство за почистване и изпиране не...

5. Дрехи от спандекс и еластан могат да се перат на ръка, за секунди, само с малко сапун и хладка вода. Изобщо не е необходимо да ги перете в пералнята. Така ще ползвате банския си повече от едно лято, например.

6. Един цикъл на пране за одеала и възглавници. Ако искате да ги изперете добре, повторете цикъла, без прах за пране. Само едно завъртане, ви гарантира неизплакнати добре одеала и възглавници.

7. Омекотител за хавлиите. Той намалява попивателната им способност, затова е по-добре да не се ползва.

8. Препълване барабана с мръсни дрехи. Това не е добре по няколко причини – дрехите са натъпкани и не се изпират добре, повишавате риска от повреда в пералнята ви и можете да скъсате някоя от дрехите си, защипвайки я на вратата.

9. Използване на скъпи почистващи препарати. Много от нас са забравили, че обикновената сол връща белотата на дрехите, лимонът може да омекоти и ароматизира, а домашният сапун чудесно отстранява упорити петна. Няма нужда да давате излишни пари за други препарати, освен прахът за пране.

10. Неправилно почистване. Както вече споменахме, неизмитата пяна задържа мръсотия. Ето защо е необходимо да се почиства по-често мястото под отделенията за праха и омекотителя. А след пране, оставяйте прозореца на пералнята отворен, поне докато изсъхне и се проветри. Веднъж годишно пускайте пералнята празна, на висок градус, като вместо прах за пране, сипете в отделението за прах светъл оцет.

11. Неправилно пране на якета и палта. Ако вместо да ги давате на химическо чистене, перете пухени якета и палта в пералната машина, е добре да пуснете заедно с тях три тенис топки (не се шегуваме). Те ще "разбухнат" якетата ви и ще оберат излишната пяна.

12. Даване на почивка на пералнята. Много домакини погрешно смятат, че поредните цикли на пране натоварват пералнята. А всъщност ползването на остатъчната топлиа на предходната програма, може да облекчи сметката ви за електроенергия.Ако спазите поне половината от тези прости правила, непременно ще усетите облекчение в семейния бюджет.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.