12 лесни идеи за подредба в малката кухня

Винаги е трудно да подредиш всичко в кухнята, така че да ти е под ръка. Особено, ако не разполагаш голямо пространство. Всеки може да планира, когато има голяма кухня! Истинско предизвикателство е да събереш всичко необходимо на малко пространство и винаги да ти е лесно да го ползваш!

Идеи за дома

Ето няколко практични идеи, които със сигурност ще ви помогнат да организирате умно пространството в кухнята.

1. Чекмеджета, които се отварят навън, монтирани до мивката

Те спестяват място, монтират се там, където на практика не можете да сложите нищо обемисто. Тези чекмеджета могат да приютят гъбата за миене на съдове, или кърпата за забърсване на пространството около мивката.

Идеи за подредба на кухнята


2. Голяма дървена дъска.

Защо не малка, а голяма дъска? Голямата дъска ще можете да сложите отгоре на мивката и останалата част от плота ще остане свободна за други дейности.


Идеи за подредба на кухнята


3. Органайзер на вратата под мивката

Когато застанем пред мивката, работата сякаш не свършва. Обикновено тя е свързана с използването на много и различни почистващи препарати. За тях трябва да имаме четки, гъби, гумени ръкавици и др. Съгласете се, че никак не е удобно да търчите за всеки един препарат до различни места на съхранение. Най- удобно е да ги съхранявате под мивката, но мястото не стига. Можете да увеличите мястото за съхранение като поставите органайзер на вратата на шкафа под мивката. Той ще събере всички по- дребни неща, а и ще ви е по- лесно да ги намирате.


4. Използвайте всеки сантиметър от мястото под мивката

Наред с тръбите и всички шишета с препарати, наредени на пода на шкафа, можете да използвате и пространството край стените на шкафа. Закачете подходящи кошнички, в които могат да се съберат голямо количество полезни неща.

Идеи за подредба на кухнята


5. Удобно място за домакинското фолио

Старите пластмасови органайзери за документи и списания можете да закачите на вратата на някой от кухненските шкафове, най-удачно на този до фурната, в които да поставите различните видове фолио, което използвате.


6. Шкафа под мивката

Той може да бъде оборудван и с различни плъзгащи се рафтове и кошчета. Така всичко ще е удобно за достигане, лесно ще го откривате и винаги ще знаете с какво разполагате.


7. Декоративен рафт над мивката

В малката кухня този рафт ще разтовари голяма част от кухненския плот.

Идеи за подредба на кухнята

8. Място за приборите за готвене

Големите лъжици, черпаци, щипки, бъркалки и всичко, което използвате по време на готвенето, можете да закачите на свободната стена на някой от шкафовете. Така ще ви е лесно да достигнете до необходимия прибор на секундата.


9. Окачете тиганите

Ако мястото позволява, можете да направите закачалка за обемистите тигани, които трудно се събират в шкафа.

Идеи за подредба на кухнята

10. Поставете лъжичките за подправки на удобно място

Всяка подправка би било добре да е с отделна лъжичка, за да не се овлажни, замърси или разпилее. Необходимите прибори за тях можете да закачите на вратата на шкафа, в който съхранявате подправките.

Идеи за подредба на кухнята


11. Подредете подправките

Подправките можете да сложите в комплект с бурканчета, залепващи се с магнит на поставката. Вместо да сложите поставката на пода на някой от шкафовете или чекмеджетата, можете да закрепите магнитната поставка вертикално на вратата на някой от шкафовете до печката.


12. Използвайте ъгловите пространства

Освен над мивката, тиганите и обемистите тенджери могат да се поставят и в шкафа, който се намира в ъгъла. Това пространство не се използва ефективно и можете спокойно да го използвате за нещата, които ви създават проблем с размерите.

Идеи за подредба на кухнята

Надяваме се, че изброените съвети ще улеснят работата ви в кухнята.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #кухня