6 полезни свойства на яйцата

Яйцата са едни от най-достъпните хранителни продукти, които често присъстват на трапезата ни под различна форма, а консумацията им води до неоспорими ползи за нашия организъм, доказани от множество научни изследвания. Ето някои от тях:

© freepik.com

1.Съдържат малко калории

Чрез консумацията на яйца лесно може да се поддържа здравословно тегло, тъй като са нискокалорични и много засищащи. В едно яйце се съдържат едва около 70 калории.

2. Богати са на протеини

Всеки организъм се нуждае от определено количество протеини, за да функционира правилно. Благодарение на протеините се изгражда добра мускулна маса, хормоните се регулират, а косата и кожата се поддържат в здрав вид. Яйцата са един от основните източници на протеини, особено при хората, които не консумират месни продукти. Те са богати и на витамин В12.

3. Подобряват мозъчната функция

Яйцата са отлична „храна“ за мозъка, благодарение на богатото си съдържание на веществото холин, известно още като витамин В4. Това вещество е особено полезно за мозъка, тъй като подобрява паметта. За подобряването на мозъчната функция допринася и количеството омега-3 мастни киселини, които също се съдържат в яйцата.

Вижте повече

18 идеи как да аранжираме яйцата в чиниите за Великден

18 идеи как да аранжираме яйцата в чиниите за Великден

Ако обичате да украсявате масата за празниците и ястията ви да са ефектни и запомнящи се, имаме цели 18 идеи за вас.

4. Полезни са за зрението

В яйцата се съдържат и аминокиселини, полезни за зрението. Лутеинът и зеаксантинът са мощни антиоксиданти, натрупващи се в очната ретина, които успешно противодействат на дегенеративните процеси, засягащи зрението. Учени считат, че консумацията на яйца може да предотврати появата на катаракта и дегенерацията на макулата. Веществата лутеин и зеаксантин се съдържат в големи количества в яйчните жълтъци. Те са богати и на витамин А, чийто недостиг е една от основните причини за слепотата.

5. Укрепват костите

Витамин D има основно значение за усвояването на калций, изграждането на костно вещество и поддържането на здравината и плътността на костите. Яйцата са сред малкото естествени източници на витамин D – един от най-важните регулатори на калциевия обмен. От това следва, че те са един от начините за предотвратяване на различни костни заболявания като остеопорозата.

6. Носят енергия и добро настроение

В яйцата се съдържат 9 аминокиселини, чрез които се регулират хормоните в организма и ни карат да се чувстваме добре. Счита се, че това е важен фактор, за да се предотврати появата на различни депресивни състояния.

Яйцата са и основен източник на витамин В2, който подпомага преобразуването на храната в енергия. Консумацията им води до ускоряване на този процес, от което следва и получаването на повече енергия. Това ги превръща в отлична храна преди тренировка.

Вижте повече

Лесни рецепти с варени яйца

Лесни рецепти с варени яйца

След Великденските борби, в хладилника ви остава забележително количество начупени, шарени яйца. Защото удоволствието от чупенето им не е правопропорционално на консумацията. Особено за децата, яйцата...

По колко яйца на ден може да консумираме?

Хората, които са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и тези с наднормено тегло, е добре да консумират не повече от 7 яйца на седмица.

Активно спортуващите хора могат да си позволят да консумират до 3-4 яйца на ден. Ако се нуждаят от повече протеин, биха могли да ядат само белтъците, без жълтъците.

Преди време се считаше, че яйцата повишават холестерола, но някои изследвания опровергаха това твърдение. В яйцата не се съдържа лош холестерол, а това означава, че липсва връзка между техния прием и сърдечните болести. Холестерол се съдържа единствено в яйчните жълтъци, а той е изключително нужен за произвеждането на важни хормони като естроген, тестостерон и кортизол.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #варени яйца