7 добри причини да включим в менюто си уасаби

Светлозеленият и пикантен сос от японски хрян, повече познат ни като уасаби, е разпространен в планинските речни долини на Япония. Много често можем да го срещнем в китайските ресторанти, където ни го сервират заедно със сушито. Уасаби се продава или като готова паста или като стебло, което може да настържете малко преди употреба.

Хубаво е наистина да се сервира прясно и веднага след настъргването да бъде покрит, защото след 15-тата минута започва да губи от аромата си. Листата на уасаби също са лютиви и са годни за консумация.

Уасаби освен, че е вкусна и пикантна добавка към ястията, е и полезно растение за нашето здраве.

Ето цели 7 добри причини да включим уасаби в менюто си:

1. Има антибактериални свойства.

2. Уасаби е богат на витамин С.

3. Има противовъзпалително и противогъбично свойство. Не случайно японците го използват в комбинация със сурова риба, за да убие бактериите съдържащи се в нея.

4. Полезен при настинка, грип и запушен нос. Заради пикантния си вкус, спомага за по-бързо отделяне на секретите и прочистване на организма.

5. Има противоракови свойства, заради веществата, които съдържа.

6. Подпомага храносмилането и стимулира стомашно-чревните ензими.

7. Уасаби съдържа множество полезни за здравето вещества. Японският хрян е източник на мед, магнезий, калций, калий и много др.

Като цяло здравословните ползи от уасаби са много и ако обичате пикантното, може да включите това "японско чудо" в менюто си.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #уасаби