8 идеи за чиста баня, които вероятно не знаете

Банята е едно от най-използваните помещения у дома, а също така се събират най-много бактерии и микроби, затова и доста трудно се поддържа чиста. Предлага ме ви 8 идеи за почистване на банята, които вероятно не знаете.

1. Амоняк за блясък на плочките

Много лесен начин да върнете блясъка на плочките в банята, като ги измете с гъба, натопена в разтвор от 2 чаени лъжички амоняк в 500 мл хладка вода. След това изплакнете.

2. Бакпулвер за фугите в банята

Смесете 1 пакетче бакпулвер с вода. Разбъркайте и нанесете получената паста във фугите между плочките (най-добре става със стара четка за зъби). Оставете да подейства до 15-20 минути. След това отмийте с гъба и вода.

Вижте повече

Премахнете лесно мръсотията от фугите и мухъла

Премахнете лесно мръсотията от фугите и мухъла

Ето една идея как лесно да се отървете от мухъла и мръсните фуги между плочките. Ще спестите малко пари от скъпи препарати, а и ще ухае...

3. Оцет за чиста душ кабина

Напръскайте душ кабината с оцет и вода в съотношение 1:1 с помощта на пулверизатор. След 10 минути измийте с топла вода и забършете с микрофибърна кърпа.

© Unsplash

4. Сода и оцет за чиста и блестяща мивка или вана

Ако мивката или ваната е пожълтяла и на петна, първо поръсете със сода бикарбонат, след 5 минути измийте с вода и гъба. След като изплакнете содата, напръскайте с оцет, за да убиете микробите, след около 5-10 минути отново измийте с вода и гъба. Резултатът е невероятно чиста и блестяща мивка или вана.

5. Кислородна вода срещу варовик

Срещу варовикови налепи в банята много помага кислородната вода. Напръскайте с пулверизатор, оставете да подейства половин час, а после измийте с топла вода.

© Unsplash

6. Мухъл по завесата за баня

Натопете завесата в леген с топла вода, в която сте сипали малко прах за пране и 100 мл белина. Ако завесата е полиетиленова, я изперете заедно с кърпи, за да не се мачка много. След това проснете завесата, за да изсъхне.

7. За да попиват добре кърпите

Сигурно сте забелязали, че някои кърпи трудно попи ват водата. Можете да промените това, като ги накиснете в леген с вода и 100 г сол и ги оставите да престоят така една нощ. На другия ден ги изплакнете и оставете да изсъхнат. Ще видите, че способността им да попиват водата ще се е подобрила значително.

8. Почистете с четката за зъби

Не бързайте да изхвърляте старите четки за зъби. Те са идеален помощник за местата, където обичайните почистващи средства са безсилни. Например там, където водата се стича от душа, около канала, тоалетната чиния или където държите легените. С четка за зъби можете да изчистете и упоритата мръсотия във фугите между плочките.

Вижте повече

8 неща, които можете да почистите с четката за зъби

8 неща, които можете да почистите с четката за зъби

Какво правите със старите четки за зъби? Изхвърляте ли ги? Не допускайте подобна грешка! Старата четка за зъби ще ви свърши чудесна работа при почистването...

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.