9 практични приложения на алуминиевото фолио

Алуминиевото фолио е незаменимо в кулинарията. Всяка домакиня го използва при печене, задушаване, повиване на ястията или изолирането им в хладилника. То обаче има много други приложения извън кухнята. Ето кои са те:

Идеи за дома

Практични приложения на алуминиевото фолио

Практични приложения на алуминиевото фолио

© Сн.: Pexels

Свежи банани

Можете да запазите бананите свежи за по-дълго време, ако увиете около дръжките им малко алуминиево фолио. Така може да сте сигурни, че плодовете няма да станат кафяви след ден-два.

Свежи банани

Свежи банани

© Сн.: 1001 ИДЕИ

Лесно гладене и почистване на ютията

За да изгладите лесно и от двете страни една дреха, поставете алуминиево фолио в подходящ размер в средата между двете части на дрехата. По този начин ще се получат и чудесни ръбове в краищата.

Почистването на ютията е особено важно, за да не се замърсяват дрехите с полепналата по нея мръсотия. За тази цел поставете малко сол във фолиото и го сгънете като пакетче. Солта ще отстрани замърсяванията като минете с гореща ютия върху пакетчето.

Лесно гладене и почистване на ютията

Лесно гладене и почистване на ютията

© Сн.: 1001 ИДЕИ

Почистване на бижута

Поставете алуминиево фолио върху цялата площ на дъното на една тенджера. Налейте вътре вода и добавете прах за пране. Сложете бижутата в тенджерата и ги оставете да постоят 5 минути в нея, след което ги изплакнете. Може да замените перилният препарат с 3 с.л. сода за хляб или сол. Чрез разбъркване или разклащане на съда бижутата ще се полират сами. Така можете също да върнете блясъка и на сребърните прибори у дома. В алуминиево фолио може да съхранявате всички по-изискани прибори или такива със специално покритие, за да запазите добрия им външен вид за по-дълго време.

Почистване на загорели съдове

Намачканото на топка алуминиево фолио може успешно да замени телта за почистване на съдове. С нея може да изтъркате загорялата мазнина по скарата или тиганите, например. По този начин бихте могли да почистите и фугите между плочките.

Почистване на фугите между плочките

Почистване на фугите между плочките

© Сн.: 1001 ИДЕИ

Заточване на ножици

С помощта на алуминиевото фолио лесно можете да заточите захабените ножици вкъщи. Необходимо е само да прегънете няколко пъти фолиото, така че да се получи по-плътен пласт. Нарежете фолиото няколко пъти с ножицата и веднага ще забележите желания резултат.

Заточване на ножица

Заточване на ножица

© Сн.: 1001 ИДЕИ

Замразяване на храна

Алуминиевото фолио не позволява на различните хранителни продукти да загубят ценните си свойства и запазва техния вкус във фризера. Увийте плътно сготвената или сурова храна във фолиото и замразете.

Премахване на ръжда

Чрез фолиото успешно можете да премахнете ръжда от различни повърхности. Намачкайте парче алуминиево фолио и го потопете в оцет. Разтъркайте образуваната ръжда или плака, след което измийте повърхността с вода. Перфектните резултати са гарантирани.

Защита и естествена светлина за растенията

Поставете парчета алуминиево фолио между растенията. По този начин ще ги предпазите от нашествие на различни насекоми.

За да получат растенията повече естествена светлина и да ускорят своя растеж, поставете разсада в подходяща кутия и я покрийте с алуминиево фолио, така че само листата да се подават навън.

Защита и естествена светлина за растенията

Защита и естествена светлина за растенията

© Сн.: 1001 ИДЕИ​

Презареждане на батериите

Когато батериите на детските играчки или някои уреди се изтощят, разрешете проблема с помощта на алуминиево фолио. Вземете парче от него и го прегънете няколко пъти до получаване на необходимата плътност. Поставете го между батерията и пластината на контакта в отделението за батерии на съответния уред или играчка. Важно е да се уверите, че сте го поставили добре, преди да проверите дали уредът работи като го включите.

Вижте повече

Кухненската гъба – трикове за използване и дезинфекция

Кухненската гъба – трикове за използване и дезинфекция

Знаете ли, че има определени правила за използване на кухненската гъба? А знаете ли как да я дезинфекцирате след употреба? Предлагаме ви няколко лесни трика за...

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #алуминиево фолио