9 растения, които гонят комарите

Присъствието на комарите в дома и градината със сигурност могат да превърнат красивите летни нощи в ужасно изживяване. Различните репеленти и инсектициди биха могли да ги отблъснат, но в определена степен вредят на нашето здраве, затова е най-добре да се насочим към по-безопасни методи за борба с досадните насекоми. Един от най-ефикасните е използването на някои растения, които комарите ненавиждат:

1. Лавандула

Засадете лавандула в двора или в саксии за вкъщи. Тя е не само изключително красива, но и е страхотен репелент срещу комари, тъй като ароматът й ги отблъсква. Бихте могли да използвате и етерични масла от лавандула в дифузер или да ги нанасяте върху кожата си.

2. Мента

Ароматът на всеки вид мента също има отблъскващо действие срещу комарите. Отглеждането й у дома има много ползи – може да се използва и в кулинарията, както и да си набавите етерични масла от мента, които също имат много приложения.

3. Маточина

Маточината също отблъсква комарите. Може да втриете листа от растението в кожата си. Същото може да направите и с листата от мента.

4. Розмарин

Всички сме наясно с приложенията на розмарина в кухнята, но знаехте ли, че тази подправка е способна също и да гони комари? Това се случва, когато растението е в период на цъфтеж. Екстрактът от розмарин може също да се нанася директно върху кожата. През зимата можете да го отглеждате в саксия, прибрана вътре, тъй като растението е топлолюбиво.

5. Босилек

Има различни сортове босилек, но всеки от тях би изгонил комарите. Най-ефективни са канеленият и лимоновият.

6. Лимонена трева

Лимонената трева присъства в състава на голяма част от спрейовете против насекоми, а комарите със сигурност ненавиждат аромата й. Бихте могли да я засадите в саксия или в двора, както и да втриете листата й в кожата си за максимален ефект.

7. Чесън

Комарите избягват самото растение, това не се отнася за консумацията му. Ароматът на чесън успява бързо да ги изгони надалеч, но избягвайте да го засаждате близо до магданоз, боб и грах. Може да го посадите до плодни дървета, картофи, чушки, домати, моркови, зеле, патладжани, броколи и др.

8. Индрише

Индришето, познато още като Гераниум, не е сред любимите ни растения, тъй като има доста натрапчив аромат, но именно той отблъсква досадните комари.

9. Агератум

Агератумът съдържа колмарин – често използвана съставка в различните репеленти. Ароматът му гони насекомите, но имайте предвид, че не трябва да натърквате кожата си с него. Засадете го в градината или в саксия, близо до любимите ви места за почивка.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.