Да направим домашен спрей за отблъскване на котки

Едно от любимите занимания на котката е точенето на ноктите. И ако не сте ѝ сложили подходяща за целта драскалка, рискувате да се сдобиете със съсипани мебели. А може би вече е късно, защото облегалките на фотьойла са изподрани? И това не е единствената пакост, с която пухкавите ни любимци ни създават ядове.

Котките са своенравни животни и ако са сърдити, може да маркират тук-там с урина. Тези проблеми са доста неприятни, но не непоправими, за щастие.В зоомагазините има спрейове, които помагат за отблъскване на животинката от неподходящото място за точене на нокти или маркиране. Обаче са доста скъпи. Затова ние ще ви покажем как лесно и евтино да направите домашен спрей, който по нищо не отстъпва от закупените от магазина.

Трябват ви празна туба с помпа, малко веро, вода и етерични масла от лимон и евкалипт.

Тубата може да си купите от магазините за домашни потреби, но и можете да ползвате такава от препарат, който е свършил. Просто изплакнете добре шишето. Етеричните масла можете да купите от почти всяка дрогерия, а най-лесно достъпни са онлайн. Не са никак скъпи, а остатъкът можете да ползвате за домашна козметика.

спрей против котки

Напълнете 3/4 от бутилката с вода и капнете няколко капки веро в нея. Не се безпокойте, верото играе роля при смесването на водата и маслата, няма опасност да обезцвети дивана ви.

След това добавете по 10 капки от двете етерични масла, затворете и разклатете добре бутилката.Спреят е готов за употреба! Вече можете да напръскате ъглите и частите от дивана, които искате котката ви да заобикаля.

Важно е да отбележим, че по никакъв начин течността не може да навреди или обезпокои животното – то просто ще изгуби интерес да прави бели точно там. Това не значи, че няма да намери друго, по-интересно място за пакости, но за това – друг път.

Желаем ви прекрасни моменти с вашите мъркащи любимци!

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #котка