Да направим сами домашен ароматизатор

Един от най-продаваните продукти за домашния бит е ароматизаторът. И един от най-лесния и евтин за изработка. Ще се учудите, когато разберете колко малко като стойност са продуктите, които са необходими за изработването му вкъщи. Веднъж закупили основните съставки, вие ще можете да подновявате домашния си ароматизатор десетки пъти.

Освен това, няма да ви се налага да избирате измежду трите вида аромати, които има в магазина, а ще изработите такъв, изключително по ваш вкус!

А ние ще ви кажем как.Ароматизаторът, който ви предлагаме днес ще е от вида – стъклен съд с ароматизирани пръчици. И нека обърнем първо внимание на стъкления съд, защото е добре той да е красив и да се вписва в интериора. За целта можете да използвате всеки буркан (но не много голям) или красива стъклена бутилка.

Декорацията можете да решите в няколко варианта:

С помощта на пистолет за топъл силикон, нарисувайте или надпишете буркана/бутилката. След това напръскайте с боя от спрей. След като изсъхне боята, минете леко с шкурка върху надписите – получава се оригинален захабен ефект.

Как се прави ароматизатор

Можете просто да изрисувате съда с лак за нокти.

Как се прави ароматизатор

Как се прави ароматизатор


Или просто го облепете със старо перде, завържете декоративна лента или панделка, дори канап – моментално ще промените вида на обикновения буркан.


Как се прави ароматизатор


Разбира се, ако развихрите въображението си, можете да измислите още много начини за декорация, но да не се отклоняваме от основната идея. И след като се погрижихме за съда, следва да си набавим другата част от домашния ароматизатор – пръчиците. Тук има два варианта. Единият е по-лесен – взимате няколко от дървените шишчета за месо, които вероятно имате в някой кухненски шкаф. Другият вариант е да излезете навън и да си начупите тънки клонки от дърво. Почистете ги и ги запечете във фурната на 100° С, за около 45-50 мин. След това свалете кората им с картофобелачката.


Как се прави ароматизатор


Как се прави ароматизатор


Пристъпваме към третата и много важна част – течните съставки на домашния ароматизатор. Трябва ви базово масло, с което да разредите ароматните етерични, затова смесете 100 мл масло от сладък бадем (кокос, какао, арган или жожоба – по избор) и 2 с.л. етерично масло с аромат по ваш вкус (лавандула, някакъв цитрус, роза или канела) и разбъркайте с пръчиците. Оставете за 15 мин. След като пръчиците са поели от маслата, ги обърнете с напоения край нагоре. Вашият домашен ароматизатор е готов.


Как се прави ароматизатор

Как се прави ароматизатор


Когато усетите, че миризмата намалява, отново обърнете краищата пръчиците. Можете да добавите и някакъв домашен алкохол, за да увеличите интензитета на разпръскване на миризмата, но така ще изхабите по-бързо течните съставки – алкохолът ще ги накара да се изпарят по-бързо. Ако си мислите, че сте се презапасили с излишни количества масла, заради ароматизатора, използвайте остатъците за приготвяне на домашна козметика. В нашия сайт има доста интересни и лесни за изпълнение идеи.

Ето някои от тях:

Да си направим домашен лосион за почистване на грим
Възстановяващ балсам за напукана кожа на ръцете
Как да си направим билков мехлем в домашни условия
Да си направим балсам за коса от банани и манго
Домашно направен лечебен шампоан за ежедневна употреба

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.