Да си направим домашен сапун с кафе

Да си направиш сам домашна козметика, вече съвсем не е трудно – органичните съставки са лесно достъпни, а самата изработка трае едва няколко минути. За качествата на кафето и неговото благотворно влияние върху кожата е изписано много – ние само ще припомним, че е мляното кафе е перфектен ексфолиант. Мощен антиоксидант, кафето защитава кожата ви от свободните радикали, виновници за преждевременното стареене.

Кафето също е силен помощник в борбата с целулита. Необходимите съставки за домашния сапун са база за сапун (продава се във всички магазини за органична козметика), кафе на зърна, етерично (ароматно) масло и някаква форма за вашите сапунчета.


Как се прави домашен сапун


Можете да ползвате например, формата за мъфини или сладки. Има, разбира се, и форми за сапуни, ако искате продукцията ви да има по-търговски вид. Но ако не ви се харчат излишни пари, в кухнята ви има достатъчно съдове, които могат да свършат работа.


Как се прави домашен сапун


Количеството на базата за сапун преценете според наличните формички. А кафето нека да не е фино смляно – използвайте чопъра за зърната или пък домакинския чук и найлонова торбичка, но оставете парченцата по-едрички, за да се се използва по-ефективно качеството на ексфолиант на кафето.


Как се прави домашен сапун


Разтопете базата, добавете кафеените зърна и етерично масло по ваш избор. Страхотният аромат на кафето се комбинира добре с ванилия, така че можете да добавите такава есенция. А пък ако настържете портокалова кора, ще се получи невероятно ароматен, но и красив сапун. Изобщо, вариантите са много – ползвайте това, което имате под ръка.


Как се прави домашен сапун


Ще се убедите, че изработването на домашен сапун е толкова лесно и приятно, че следващият път, когато посегнете към готовите сапуни в магазина, ще се замислите.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #домашен сапун