Дъска за рязане – ръчно изработена от дърво

Ръчно направените кухненски аксесоари от естествени материали се ценят от много хора. Те са красиви и близки до природата, както и могат да излъчват много приятен аромат, дължащ се на различните видове дърво от които са измайсторени. Много лесно можете да си направите такива изделия у дома.

Идеи за дома

Днес сме решили да ви покажем как да си направите дъска за рязане от дърво. Следвайте тези стъпки:

Нужни материали:

 • парче от дънер с подходящ диаметър
 • твърда телена четка
 • шлайфмашина или шкурка с различна зърненост
 • минерално масло за дърво

Как се прави:

Изберете подходящо парче от дънер с неизрязана по края кора. Трябва да го оставите да изсъхне добре, за да издържи достатъчно дълъг период от време.


идеи дъска за рязане от дърво


Стъпка 1: След това с твърдата телена четка зачистете парчето, от страната на кората. С нейна помощ ще трябва да отстраните всички частици от мъх, отчупени парченца и мръсотия. Части от кората по време на обработка ще се отчупят и това е добре. Тъй като по време на експлоатация на дъската, тези елементи не трябва да попадат в храната, която ще режете или разделяте.


идеи дъска за рязане от дърво


Стъпка 2: След това обработете повърхността на плоската страна на парчето от дънер. За да направите това, използвайте шлайфмашина или загладете на ръка с шкурка. Първо ще ви трябва шкурка със зърненост 150, а след това още няколко пъти минете повърхността с шкурка със зърненост 220.


идеи дъска за рязане от дърво


Стъпка 3: Почистете повърхността от финия прах.

Стъпка 4: Третирайте парчето дърво с минералното масло. Това е необходимо за да се защити бъдещата ви дъска срещу влага и последващо увреждане. Нанесете маслото на слоеве, оставяйки го да попие добре в дървото.


идеи дъска за рязане от дърво


По време на обработка на повърхността ще се появят петна. Това ще е временно. Където е нужно може да добавите малко повече масло.


идеи дъска за рязане от дърво


Оставете дъската да изсъхне за няколко дни.


идеи дъска за рязане от дърво


Ето дъската ви за рязане е готова за ползване!


идеи дъска за рязане от дърво

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #дъска за рязане