Девет еко идеи за живот с по-малко пластмаса

Всички знаем колко е вредна пластмасата, затова винаги е добре дошла всяка идея за ограничаване на ползването ѝ. Днес сме ви подготвили няколко лесно изпълними идеи, чрез които бихте могли да помогнете на себе си и на природата.

1. Купете си пазарска чанта от плат. Много от тях се продават благотворително, така че – с един куршум – два заека.Живот без пластмаси

2. Вместо да купувате всеки път вода в пластмасово шише, купете си бутилка за многократно ползване и зареждайте всяка сутрин.

3. Освен, че са много модерни напоследък, термо-чашите за кафе са изключително полезни – поддържат кафето ви топло за по-дълго време и изключват необходимостта да ползвате поне две пластмасови чашки на ден.

Живот без пластмаси

4. Опаковайте обяда си в кутия за храна за многократна употреба. Така няма да ползвате найлонови торбички и тарелки, с които са пълни обществените контейнери за боклук, а често и улиците ни.

5. Спокойно можете да се лишите от пластмасови прибори, сламки и т.н. Занесете на работното си място комплект прибори за многократна употреба.

6. Откажете найлоновата торбичка в магазина. Или поне се опитайте да сложите всичко в една. Идея, ако сами теглите продуктите в магазина - измерете отделно плодовете и зеленчуците, но ги сложете в една торбичка, като залепите всички етикети с бар-кодовете върху нея.

7. Направете си малка почивка в динамичния работен ден. Вместо да се храните на крак с храна, опакована в пластмаси, поседнете някъде и хапнете като бял човек – едва ли ще се случат големи сътресения в службата, ако откраднете половин час само за себе си.

8. У дома често остава недоядена храна. Преди да я сложите в хладилника, не я опаковайте в пластмасови кутии – сигурни сме, че имате празни буркани или друг подходящ съд. Сложете храната в тях.

Живот без пластмаси

9. И на финала – последната идея – ако сте харесали съветите ни, споделете ги с приятели – ще се почувствате добре, че сте извършили нещо хубаво и полезно.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #еко идеи