Ето как да се отървем лесно и без вредни химикали от листните въшки по розите

Много е неприятно когато се наслаждавате на красотата в градината си и забележите, че вашите любими рози са нападнати от листни въшки. Да, точно онези дребнички и зелени пълзящи гадинки, от които го боли глава всеки градинар. Не започвайте да пищите и да тичате в кръг, имаме лесно решение за вашия проблем!

Листните въшки (Aphidoidea) са насекоми, които се хранят със соковете на растенията. Познати са над 4400 вида (около 250 от тях са вредители в селското и горското стопанство) и макар че най-често са зелени на цвят, много от тях също така са бели и черни. Тези дребосъци с размер между 1 и 10мм са едни от най-разрушителните вредители, мразени от фермери и градинари по целия свят.

Днес сме ви подготвили една лесна рецепта, в която не присъстват вредни химикали, но за сметка на това е доста ефективна в борбата с листните въшки.

Освен че ще ви помогне да се отървете от малките зелени и противни насекоми, тази смес е и превантивна мярка срещу гъбични заболявания (фитофтора, брашнеста мана).

Какво ще ви е нужно:

  • 100 мл прясно мляко
  • половин милилитър йод (5%-тен от аптеката)
  • спринцовка
  • пулверизатор

С помощта на спринцовката изтеглете от шишенце йод 1/2 кубик (половин милилитър) и смесете с млякото.

Разбъркайте добре докато млякото се оцвети в жълтеникав цвят. След това тази смес разбъркайте с 1 литър вода и налейте в пулверизатора.

Напръсквайте розите засегнати от листните въшки рано сутрин или вечер и ще се отървете от неприятните насекоми.

Тази смес може да се използва и за краставици и домати и е отлична като профилактика против гъбични заболявания по тези растения.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.