Ето как лесно и евтино да изчистим замърсения диван

Диванът, това любимо място за отмора след тежък работен ден, като всяка друга мебел у дома се нуждае от грижи и поддръжка. Много е неприятно когато дамаската му се зацапа и се покрие с петна, показващи какво точно сте похапвали излежавайки се пред телевизора.

По магазините има купища препарати обещаващи ни перфектна чистота, но днес ще ви покажем как можете да върнете чистотата и свежестта на дамаската на своя любим диван без да харчите много пари и без да подлагате на риск здравето на вас и вашето семейство.

Разбира се преди да започнете почистването трябва внимателно да премахнете от дивана полегналия мъж с объркан поглед, децата, кучето, котката и хилядите играчки пръснати по него. На мрънканията от типа: "Ама те петната не си личат когато сме легнали на дивана и ги закриваме" - се усмихнете снизходително и забъркайте тази смес:

В една чаша топла вода се слага:

  • 1 супена лъжица бял оцет (той най-често е дестилиран от захарна тръстика, малцов или царевичен алкохол)
  • 1 чаена лъжица течен сапун
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат (хлебна сода)

Разбъркайте добре и сложете сместа в бутилка с пулверизатор (със сигурно ще имате в долапа някоя "пръскалка" от препарат за миене на прозорци, която ще свърши работа).

Напръскайте петната по дивана и след това разтъркайте внимателно с гъбка (с меката част) или някоя мека четка. Подсушете и премахнете мръсотията с чиста кърпа.
За да сте сигурни, че тази смес няма да повреди тъканта на дивана ви, първо я пробвайте на някое по-скрито място, преди да предприемете почистването на целия диван.

А, и да не забравите! Когато почистите дивана, върнете внимателно мъжа, децата, кучето и котката върху него. Все пак не искате да се мотаят и да цапат из цялата къща. ;)

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.