Ето как можем да си отгледаме ананас в саксия у дома

Звучи странно и много екзотично, а всъщност е толкова лесно! И вкусно. Защото, въпреки че ще се наложи да почакате повече от година, вие все пак ще успеете да си отгледате ананас вкъщи. А междувременно, той чудесно ще се впише при останалите живи растения в саксии, украсяващи вашия интериор.

Какво ви трябва? На първо време плод ананас, който ще похапнете, но за основната цел, ще трябва да отрежете и запазите горната част на плода, ето по този начин:

Как се отглежда ананас

Още е рано да мислите за саксия. Преди това трябва да потопите отрязаната „корона“ на ананаса във вода, за да пусне коренчета. Добре е съдът да е тъмен и непрозрачен – така коренчетата ще пораснат по-бързо . Сменяйте водата на два дни и след около две седмици ще имате резултат:

Как се отглежда ананас


Подгответе саксията с хубава почва, издълбайте кладенче и поставете короната с прорастналите около 2 см. корени по показания по-долу начин. Не трябва да натискате много почвата - ананасът ще се чувства по-добре в рехава. Осигурете добър дренаж на почвата – преди да изсипете пръста, наредете на дъното на саксията камъчета или парчета от стари, счупени керамични съдове, покрийте ги с плат и след това изсипете почвата:


Как се отглежда ананас

Как се отглежда ананас


Ананасът се нуждае от поне 6 часа светлина на ден, а почвата му трябва да се поддържа влажна. За целта, поливайте на два дни. Необходимото количество вода е около 200 мл. Ананасът е растение, виреещо на топло, така че през зимата не го забравяйте на студено. Както при другите растения – отстранявайте изсъхналите листа – те пречат на развитието на свежите.

Как се отглежда ананас

За да видим резултатът от грижите ни понякога е необходимо повече търпение – при отглеждането на ананас е така. Но пък вижте само какъв резултат:

Как се отглежда ананас

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #ананас