Френският парадокс ни кара да се влюбим във виното и сирената

Чували ли сте за френският парадокс? А знаете ли защо французите са една от най-здравите нации? Оказва се че това е заради типичният френски начин на хранене, в който присъстват неизменно виното, сирената, белия хляб и ястия със сметана.

© Louis Hansel @shotsoflouis

За тези от вас, които започват да бърчат вежди и да клатят недоверчиво глава забелязвайки в менюто на французите - вино и мазнини, са следващите факти!

Свикнали сме да приемаме всичко, което се тръби по медиите за чиста монета. Изтощителни диети, отричане на виното, млечните продукти, отбягване на дори полезни неща в името на отслабването. А истината може да бъде съвсем друга.

Повечето здравословни диети отричат употребата на алкохол, какъвто е виното, но най-вероятно авторите им не са чували израза оцелял във времето и казващ една проста истина с малко думи: In vino veritas (в превод: във виното е истината). Макар че целият израз е "Във виното е истината, а във водата е здравето" и се има предвид, че човек си казва всичко пийвайки от виното, французите са открили, че виното може да бъде освен раздумчик и нещо полезно за здравето.

Не случайно нашите баби и дядовци, когато са пийвали червено вино са казвали "за кръвчица".

Но да се върнем на французите. Те си консумират редовно и в доста прилични количества вина и високомаслени сирена. Не обезмаслени, забележете!
След доста изследвания се оказва, че хората, които се хранят по този начин, страдат по-рядко от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, макар че храненето им предразполага към това ако питате запознати по темата.

Но на какво се дължи този "френски парадокс" и защо тези французи пийвайки вино и похапвайки сиренца са по-здрави от другите?

Много са нагли тез французи нали? Хем си купонясват, хем се чувстват по-добре. А съседката ми Хрустензия и след 32 прочетени и спазени диети в интернет, пак си излежда леко плашеща и с не толкова здравословен вид. :D

Част от тайната се крие в антиоксиданта росвератрол.

Той се произвежда по естествен път и дори се извлича от ципата на червеното грозде и някои плодове. Смята се че росвератролът улеснява циркулацията на кръвта, бори се със запушването на артериите и помага организма ни да се справи по-лесно с мазните храни, които затормозяват работата на сърцето.
Има изследвания, които доказват, че антиоксидантите в червеното вино защитават организма ни от образуване на някои ракови клетки. Засега не е доказано категорично, но се твърди, че росвератролът има анти-застаряващ ефект и положителен ефект върху продължителността на живота. Хм... А аз се чудих защо комшията Спиро Виночерпов от горния етаж ми изглежда почти безсмъртен! :)

Червеното вино помага и в борбата срещу затлъстяването, защото в него се съдържа веществото Piceatannol, което забавя генерирането на млади мастни клетки и не им позволява да се превърнат в развити клетки.

Хубаво е обаче да знаем и друго за храненето на французите, което вероятно влияе благотворно върху организма ни. А именно:

  • Те се хранят бавно и спокойно.
  • Порциите не са големи и се отделя внимание на поднасянето им.
  • Наблягат на домашно приготвената храна.
  • Ядат по-качествена храна в малки порции, вместо по-некачествена в големи.
  • Похапват повече плодове и зеленчуци.
  • Пият повече вода вместо газирани напитки.
  • Разхождат се, спортуват, водят активен начин на живот.
  • Не се тъпчат със снаксове, чипсове и други подобни хранителни бомби.

Така де, нали не си помислихте, че само с пиене на червено вино ще поддържате перфектно здраве? Ти дето довлече бъчонката от мазето, можеш да я върнеш обратно! Не е нужно да стои толкова близо до масата и да й благодариш за здравето, с което те дарява. ;)

То си иска малко да се погрижиш за себе си, да раздвижиш трътката и да не се тъпчеш с каквото ти падне. И внимавайте с количествата вино, които консумирате! Все пак е алкохол и е рисков фактор за някои заболявания.

След тази статия, на мен ми стана едно такова френско... Отивам да си сипя една чашка червено вино и да разровя хладилника за някое парченце сирене.

А вие? Кажете ми НаЗдраве и ударете един... лайк!

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #вино #сирене