Градинската шатра (',палатка) - вашето райско кътче в двора

Когато настъпят летните горещини и маранята затрепти из въздуха, се чудим къде да се скрием от изпепеляващото слънце. Молим се бързо да дойде късния следобед и нощта носеща малко хлад и приятен ветрец, за да поседнем с цялото семейство на закритата тераса или беседка и да вечеряме заедно. Ако обаче не разполагате с място където може да се скриете от горещината и да изпиете чаша кафе в уютна обстановка, една добра идея е да си направите или купите готова шатра (',палатка) за градината.

Тя има доста предимства пред стационарната беседка и е предпочитана от много хора поради няколко причини:

  • предпазва от слънчевите лъчи, вятъра и досадните насекоми
  • лесен монтаж
  • сравнително ниска цена
  • нуждае се от минимално обслужване
  • мобилност. Във всеки момент може да преместите шатрата на друго любимо място в градината.
  • може да се разглоби и да се съхранява през зимата на малко пространство
  • можете да избирате от голямо разнообразие от цветове, както и да си я изработите от разнообразни материали.

Шатра палатка за градината

Шатрата в градината е като един уютен оазис, в който с удоволствие може да поседнете със семейството или с приятели. Да се храните, да отпочивате с книга в ръка излегнати в шезлонга или с лаптоп сложен на страхотна градинска масичка. Изобщо има много начини да си починете след тежкия работен ден или през уикенда на вилата.

Шатра палатка за градината

Шатрите (палатките) за двора и градината са няколко вида. Те могат да бъдат с открити или закрити стени, като най-популярния модел и съответно най-опростен е купол държащ се на лека конструкция с четири крака. Тази шатра би била удобна за използване през пролетта или през есента, когато слънцето не е толкова жарко и няма прекалено много досадни насекоми (като комарите например). Често такъв модел се разполага близо до градинското барбекю или на място където няма голямо течение и не е толкова ветровито.

Шатра палатка за градината

Шатрата със стени (странични панели), най-често изработени от полиестер с UV-стабилизиранo покритие или плат е незаменима в горещите летни дни. По време на почивката ви тя ще ви предпази от палещото слънце, насекомите и внезапните пориви на вятъра. Ако не ви се занимава да си я направите сами, моделите, които се предлагат по магазините са много разнообразни и изборът е огромен. Има варианти с "подвижни стени", които могат да се вдигат или свалят според времето и желанието ви за повече въздух или по-малко вятър, който да разпилява нещата, които сте наредили на масата.

Garden Tent 04

Нека да разгледаме материалите, от които може да се изработи шатра за градината.

Шатра от дърво

Ако решите да заложите на екологичното, съчетано с многофункционалност и уют, то вашия материал е дървото. В момента на пазара има толкова много видове крепежни елементи, така че може да развихрите въображението си и да създадете свой шедьовър, който да разположите гордо в градината. Има възможност шатрата от дърво да бъде мобилна или стационарна. Съобразете се с мястото, с което разполагате, както и с климатичните условия

.Garden Tent 05

Garden Tent 06

Garden Tent 07

Шатра от метал

Най-големият плюс на конструкцията от метал е нейната трайност и надеждност. Сдобивате се с уютно място, което ще ви подслонява с години, доставяйки ви приятни моменти, релакс и спокойствие. Разбира се, не е много лесно да се изгради една такава палатка, тъй като ще имате нужда от заварчик, който да подготви конструкцията преди да я "облечете" с плат, винил, полиестер или друго подходящо покритие.

Garden Tent 21

Шатра палатка за градината от метал

Разбира се за направата на градинска шатра могат да се използват и други материали, примерно тухли или да се комбинира дърво и метал. Всичко е според вашето виждане за красота, дизайн и уют.

Избор на място

Хубаво е преди да се заемете с изработка или закупуването на шатрата да помислите къще ще я разположите. Все пак тя е част от декорацията на градината и вие не искате тя да изглежда като кръпка, на страхотната морава. Затова внимателно подберете цвета и материалите от които е изработена или ще изработите.
Дали ще е едноцветна или с флорални мотиви, зависи от вашия вкус и виждане за съчетание на цветовете.Добре е предварително да почистите мястото на което ще разположите шатрата (палатката). Подравнете мястото, махнете излишните листа, бурени, клонки и камъни. Почистете района преди вашето място за почивка да "се изправи" в цялата си прелест. Можете също така да направите и декоративна пътечка от камъчета или плочки, водеща от къщата към шатрата.

Garden Tent 08

Garden Tent 09

Шатра палатка за градината


Не забравяйте да подберете столовете, масата и евентуално шезлонга. Съчетайте ги с цвета и вида на шатрата. Знаем, че обичате да изпипвате всичко.


Garden Tent 11

Шатра палатка за градината

Погрижете се и за осветлението! Все пак като дойде нощта е добре да си виждате събеседниците :) Можете да разположите и декоративни градински лампи около палатката. Ефектът ще е поразителен.Харесва ви да си почивате сред природата нали? Тогава създайте си малко райско кътче в градината специално за вас. То ще ви донесе много приятни емоции.

Ние от 1001 Идеи сме тук, за да ви вдъхновим. ;)

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #градинска шатра