Идеи и съвети как да планирате вашата градина

План за начинаещи градинари. Ако смятате да намалите разходите си за закупуването на зеленчуци и плодове, и в същото време да се храните здравословно, то да си направите своя градина, в която да отглеждате съответните растения е едно добро начало.

Може да използвате различни креативни идеи, за да поливате градината си безплатно и да я наторявате безплатно, което означава, че вие ще имате пресни органични зеленчуци, за които практически няма да платите нищо повече, освен с вашето време и усилия.

Но как да започнете?

Може да ви се струва много натоварващо да планирате как да се грижите за вашата градина, като имате предвид, че трябва да мислите за торене, съчетаване на растенията, които засаждате, редуване на културите, бране. Но няма за какво да се притеснявате, има една простичка стратегия, която да ви помогне!
Наред с всички съвети за начинаещи градинари, които може да ползвате, ето ви и простичка DIY стратегия за планиране на градина, която е подходяща дори и за „най-зелените” начинаещи в тази област.

КАК ДА ПЛАНИРАТЕ ВАШАТА ГРАДИНА?

ПЪРВА СТЪПКА: ОРГАНИЗИРАЙТЕ СЕ

След като веднъж вече вземете решение какво ще засаждате във вашата градина и кои семена да си купите, ще имате нужда да се организирате – независимо дали ще направите това използвайки някоя компютърна таблица или просто с лист и молив в ръка.

Започнете със списък на зеленчуците, билките, плодовете и т.н, които планирате да отглеждате. Отбележете си кога ще трябва да направите разсад, кога ще трябва да го засадите в почвата, кои семена е най-добре директно да бъдат засадени (без да е нужно да им се прави разсад, който после да се прехвърля) и кога трябва да направите всичко това.

Но да не се увлечете прекалено!

Защото наистина е много лесно да изпаднете в еуфория и да искате да засадите всичко възможно. Ако сте начинаещ градинар, придържайте се към зеленчуците и билките, които използвате най-много във вашата кухня ИЛИ онези, които принципно са доста скъпи за купуване във вашия район. А ако е възможно, най-добре комбинация от двете!
След това е добре да направите скица на мястото в градината ви, използвайки електронна таблица или милиметрова хартия. На пакетите със семена е отбелязано колко място му е необходимо на съответното растение, за да расте и да се развива нормално.Концепцията на скициране на вашата градина предварително е подобно на планирането на градина по квадратура, и много градинари предпочитат да използват просто хартия, защото в следващите години много лесно се добавят бележки върху скица, направена на хартия.

СТЪПКА ДВЕ: КАКВО КОЛИЧЕСТВО РАСТЕНИЯ ДА ОТГЛЕЖДАТЕ?

Отговорът тук зависи от това колко голямо е мястото, което ще използвате за градина, от хранителните ви навици и вкусови предпочитания.
Ако тази година искате да разширите градината си, или дори като начинаещ вече разполагате с много място, за да си направите градина, направете списък със зеленчуците и плодовете, които обикновено купувате и грубо пресметнете колко количество ви е нужно и купувате за една седмица. Това ще ви даде по-добра представа какво количество да засадите, базирайки се на това – какво и колко консумира вашето семейство.

Все пак, когато сте начинаещ в градинарството, е добре да започнете с 2-4 растения от всеки вид. Но ако знаете, че ви е нужен повече фасул например, просто засадете повече на брой растения.Също така имайте предвид дали правите градина, за да използвате прясна продукция, или имате намерение да консервирате, за да имате и по-късно през годината. Ако мястото ви е ограничено, използвайте го, за да засадите растения, чиито плодове ще може да ползвате пресни, а евентуално това, което не успеете да консумирате на момента, да го консервирате, вместо да се мъчите да планирате как да засадите достатъчно растения, че да има и за консервиране.

Това е особено важно, ако досега нямате опит с консервирането. Запомнете, че да се справяте добре с градинарството, означава да не позволявате това да обсеби изцяло мислите ви!Все пак, като започнете да се занимавате с градинарство, си водете бележки за следващата година, относно това колко растения сте засадили и дали сте получили достатъчно (или много) продукция за цялото ви семейство. Най-лесният начин да изчислите това е да си водите градински дневник и да преоценявате предходната година, преди да започнете новия сезон.

СТЪПКА ТРИ: СЪЧЕТАВАНЕ НА РАСТЕНИЯТА

Правилното съчетаване на растенията може да бъде тежка задача. Кое растение ще се развива най-добре в съседство с кое друго растение? Кои растения не могат да виреят поставени едно до друго? Забравете всичко това.Идеята на съчетаването на растенията е да разнообрази растенията в една зона, така че на насекомите да им е по-трудно да ги откриват и да им нанасят опустошителни вреди.

Това се нарича поликултури. Монокултурите, от друга страна имат склонност да са много по-податливи на вредители и болести.

Вие може да създадете такова разнообразие във вашата градина като засадите цветя и билки между зеленчуците (сменяне на културите също помага в такъв случай, но за това ще говорим по-надолу).

Невенът и латинката са чудесни цветя компаньони почти за всички видове зеленчуци. Засадете тези цветя между зеленчуците, които сте избрали да посеете.

Латинката се счита за жетвено растение, което означава, че насекомите и вредителите са привлечени от латинката и унищожават нея, като по този начин стоят далеч от зеленчуковите растения.Невенът привлича полезни насекоми във вашата градина, а като бонус ще имате пресен невен, от който да си направите лечебен крем за ръце за следващата зима!

Между зеленчуковите растения трябва да се засаждат и билки, вместо да се засяват на отделно място само за билки.

Отглеждайте магданоз, риган, мента, градински чай и босилек между морковите, тиквата, пъпеша, доматите и всички други зеленчуци, които сте засели.

СТЪПКА ЧЕТИРИ: ЗДРАВЕТО НА ГРАДИНАТА

Ако това не е първата година, в която се захващате с градинарство, вие ще искате да поддържате почвата на градината ви богата и да предотвратите проблеми с вредителите, като смените културите, които ще засаждате.

Редуването на култури не толкова трудно, колкото ви изглежда първоначално. Опростете нещата като разделите културите на четири групи: листни, плодове, кореноплодни и бобови растения.Всяка група растения има своите собствени елементарни нужди, затова смяната им всяка година ще ви гарантира, че почвата ще остане плодородна. Това също така ще държи настрана вредителите и болестите.

Например, картофените бръмбари ще се заровят през зимата на мястото, където са засети картофите. Но когато смените засятата култура и те се събудят напролет, ще се окаже, че наблизо няма да има картофи, с които да се хранят и така ще (надяваме се) загинат преди да са намерили нов картофен дом!

Ето как да го направите:

Първата година:

  • Първи парцел – листни
  • Втори парцел - плодове
  • Трети парцел - коненоплодни
  • Четвърти парцел – бобови растения

Втората година:

  • Първи парцел - плодове
  • Втори парцел - конеполодни
  • Трети парцел – бобови растения
  • Четвърти парцел - листни
    И така нататък…

На листните зеленчуци им трябва азот, на плодовете фосфор, на кореноплодните растения им е нужен калий и бобовите растения фиксират азота точно навреме за листните зеленчуци, които заемат мястото им!Вие също така може да добавите разбира се и тор при редуването на културите, за да може внимателно да повишите плодородието на почвата.

Една забележка:

Въпреки че картофите са от рода на кореноплодните растения, аз предпочитам да ги държа засадени отделно (в т.нар. картофени кули), и колкото се може по-далеч от доматите, тъй като и двете култури обикновено биват засегнати от подобни вредители и заболявания.След като имате предвид всички тези неща, нахвърляйте набързо една скица на плана на вашата градина относно това къде ще бъдат засадени растенията и в какъв ред.

Имайте предвид откъде изгрява слънцето и къде залязва, както и кои растения може да пораснат по-високи и ще правят сянка на останалите.
Има хиляди онлайн инструменти и програми, които може да използвате при планиране на градината ви, но както сами виждате от написаното, може да се справите чудесно и без непременно да ги използвате.

Тази проста стратегия ми е спестила много време и излишни тревоги при планиране на моята градина!

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #съвети за градината