Играйте скуош за здраве

Известното списание Forbes класира скуошът като най-здравословния спорт в света. Високото кардио, използването на максимално много мускулни групи без претоварване и високият калорииен разход правят спорта най-щадящ към стави и мускули, а същевременно се постига максимална полза за здравето.

Полезни съвети

На запад този спорт е популярен във всички възрастови групи. Според Световната федерация по скуош в света има около 50 000 съда за скуош, като 188 държави и територии имат поне един съд. Англия имаше най-голям брой от 8 500. Другите държави с над 1000 съда, в низходящ ред по брой са Германия, Египет, Съединените американски щати, Австралия, Южна Африка, Канада, Малайзия, Франция, Холандия и Испания. Днес САЩ имат най-бързо нарастващото участие в скуош. Има приблизително 20 милиона играчи на скуош по целия свят. В България също набира популярност и може да се тренира на много места - индивидуално или с инструктор.

Най-голямата и популярна зала е Скуош зала Fireball (където има още скуош, бадминтон и волейбол)

Ползите от скуоша за тялото, духа и здравето са многобройни. За един час се изразходват от 600 до 1000 калории, което със 70% повече отколкото при тениса. Играта на скуош натоварва цялото тяло, има благоприятен ефекти върху сърдечната дейност и работата на дихателните органи, увеличава гъвкавостта и заздравява мускулите на корема и гърба.

Как да започнем този спорт?

  • Скуошът не изисква никакви специални дрехи. Можете да играете с какъвто и да е цвят фланелка и гащета, но е хубаво да имате резервни, за да ги сменяте по време на игра.
  • Маратонките, обаче, са по-особени. Те са с подсилена каучукова подметка за по-добро сцепление към пода без да оставят следи по него (non marking). За скуош не може да се използва ракета за бадминтон или тенис, защото тя е специална, с по-особена глава.
  • Специфични са и топките за скуош. Те са по-големи от тези за пинг-понг и по-малки от тези за тенис. Има 4 вида топки за скуош, които се маркират с различни точки по тях. За начинаещи топката по-бърза и е отбелязана с една синя точка. Следващите три вида топчета са с намаляваща отскокливост и се сменят в зависимост от нивото на подготовка на играчите. Винаги ще получите топче в залата за безплатно, а ракети има под наем за начинаещи.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #скуош #спорт