Как да изберем правилно възглавницата си

Изборът на възглавница зависи от вашите предпочитания, но нещата се усложняват, когато се изправите пред голямото разнообразие в предлагането, което съществува днес. Човек прекарва средно една трета от живота си в спане, затова е много важно да си осигурите комфортен сън, за да се чувствате добре след него и да не се измъчвате от главоболие или безсъние.

Полезни съвети

Изберете си възглавница бавно, като обърнете внимание на детайлите.

На първо място трябва да знаете кога е дошло време за нова възглавница.

Подменете възглавницата, ако:

  • Пълнежът вътре се е степал
  • Ако възглавницата е загубила формата си
  • Ако чувствате неприятна миризма от нея
  • Ако след сън имате главоболие или ви боли врата
  • Ако изведнъж ви се появи пърхот на главата

КАКВА ВЪЗГЛАВНИЦА ДА ИЗБЕРЕТЕ

Ето на какво трябва да обърнете внимание при избора на възглавница:

  • ФОРМА

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Обърнете внимание на формата на възглавницата. Дължината на възглавницата или възглавниците (ако са повече на леглото) трябва да бъде равна или по-малка от ширината на матрака.

Височината на възглавницата не трябва да бъде по-голяма от ширината на човешкото рамо (т.е. 14-15 см).

Ако хъркате, тогава не избирайте ниска възглавница.

Високата възглавница се препоръчва за пълни и/или широкоплещи хора и тези, които имат високо кръвно налягане.

РАЗМЕР

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата сиОбикновено подходящи за спане са правоъгълни или квадратни възглавници

По-рано често можеше да се намерят възглавници 70 х 70 cм, но с времето те напълно бяха заменени с възглавници 50 х 70, 40 х 60 см (т.е., по-продълговати) и квадратни малък размер 50 х 50, 40 х 40 см. Този стандарт е дошъл от Европа и по-специално от Италия и Испания. Тъй като той е станал доста популярен, все повече калъфки се шият именно за него.

ОРТОПЕДИЧНА ВЪЗГЛАВНИЦА

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата сиОртопедичните възглавници са особено популярни в последно време и са предпочитани от много хора. Най-голямото им предимство са техните анатомични извивки, следващи очертанията на главата. С такава възглавница врата ви е в оптимална позиция и мускулите му се отпускат и кръвта циркулира свободно докато спите.

ИЗБОР НА ВЪЗГЛАВНИЦА ЗА ВСЯКО ПОЛОЖЕНИЕ НА ТЯЛОТО

Начинът, по който спите определя каква да е твърдостта на възглавницата ви.

  • Възглавници за тези, които спят повече по гръб

В този случай, възглавницата трябва да е със средна твърдост, създавайки опора за горната част на гърба, така че да остава в естествено положение. Освен това, тази възглавница осигурява идеални условия за главата и врата по време на сън.

  • Възглавници за тези, които спят настрани

Добре е да изберете много твърда възглавница, която следва извивката на раменете, главата и шията, като по този начин създава идеална повърхност за хоризонталното положение на тялото.

  • Възглавници за тези, които спят по корем

В този случай, имате нужда от мека възглавница, в която може да "потопите" удобно главата и шията си и да предотвратите неестествени обръщания във всяка посока.

ПЪЛНЕЖ

От пълнежът зависи цената на продукта, например възглавниците със синтетични пълнежи са най-евтини.

СИНТЕТИКА (СИЛИКОН, ЛАТЕКС, ПОЛИЕСТЕР)

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Възглавниците с пълнеж от синтетичен материал са много меки и удобни за сън. Предимството им, е че са хипоалергенни, но едно от неприятните неща, е че синтетичните материали могат да излъчват вредни токсини.

ПУХ

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Качествените възглавници с пух са доста скъпи. Това е така, защото те са направени с използването на специални технологии - пухът се разделя на "джобове", за да може възглавницата бързо да се възстанови в първоначалната си форма. Някои пухени възглавници са изработени от няколко слоя - там където е врата се прави по-твърд слой, а под тила по-мек. Външните слоеве се състоят само от пух, за да е по-мека възглавницата, а вътрешните са направени от смес от пера и пух, което придава на възглавницата допълнителен обем и я предпазва от деформация.

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Минусът на такава възглавница е в това, че след като е поела влага (пот или сълзи), тя дълго време изсъхва, а това значи, че в нея може да се завъдят акари.

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Само да отбележим, че не всички производители добре стерилизират и обработват натуралния пълнеж.Лошо стерилизирания пълнеж може да причини алергии. Ако не знаете колко добре е обработен пълнежа във вашата възглавница, подменете я след 5-6 години.

КОПРИНА

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Копринените възглавници са най-добрият вариант, защото те са хипоалергенни, много добре възвръщат формата си, държат прохладно, а техните влакна могат да поемат до 1/3 от собственото ви тегло. Коприната не е много еластичен материал и не може да се използва самостоятелно за пълнеж, а се смесва с други материали.

БАМБУК

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Плюсът на такава възглавница се крие в това, че тя е екологична, бързосъхнеща и не позволява развитие на гъбички и бактерии. Освен това тя е хипоалергенна и може да се пере. Минусът е, че ако се овлажни такава възглавница лесно се къса.

ЕЛДА ЛЮСПИ

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Възглавница с такъв пълнеж обикновено се препоръчва за тези, които страдат от безсъние и главоболие. С този пълнеж възглавницата много добре приема формата на главата, врата и гръбначния стълб. Освен това е хипоалергенна.
Сред малкото недостатъци на възгланицата с елда люспите е че е шумна и твърда. Освен това трябва често да се грижите за нея. Тя не е много трайна, а да свикнеш с нея исисква известно време.

МЕМОРИ ПЯНА

полезни съвети как да изберем правилно възглавницата си

Този модерен материал е направен от мек пенополиуретан. Независимо от факта, че той е изкуствен, самия материал се слави с множество предимства, които няма да намерите в естествените материали.Такава възглавница регулира топлината, устойчива и еластична е и ще издържи много дълго време.

Мемори пяната е податлива на натиск, а като материал е доста гъвкава. Възглавницата ще помогне на тялото ви да заеме правилната форма по време на сън. В такава възглавница не се завъждат прахови акари. Тя обикновено се препоръчва на тези, които имат проблеми с врата и / или гърба.

Надяваме се да сме ви помогнали в избора на възглавница. Спокойният и комфортен сън е предпоставка за един страхотен и изпълнен с положителни емоции ден.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #възглавници