Как да обновите вратите у дома + 101 вдъхновяващи идеи

Рано или късно всяка част от интериора на дома се нуждае от обновление. Вратите у дома не са изключение! Днес ще ви покажем идеи, как сами да обновите вратите вкъщи.

© Depositphotos

Пребоядисайте вратата

Евтин и бърз начин да удължите живота на вратата (макар и не толкова перфектен) като я пребоядисате.

Как се прави:

  • Отстранете вратата от пантите, но можете да я оставите в изправено положение, като предварително сте покрили пода под нея с хартия или найлон, за да не го оцветите.
  • Махнете старата боя с шпатула. След това повърхността се почиства с шкурка със средно зърно, всички пукнатини и неравности се поправят с грунд върху дървото и отново всичко се натрива с шкурка.
  • Вътрешното остъкляване и частта от стената в съседство с панелите се обезопасяват с хартиено тиксо, за да се предпазят от оцветяване.
  • За пребоядисване на врата може да използвате различни цветове боя в различни композиции - от ромбоиди, кръгове, квадрати, вертикални, хоризонтални линии и т.н.

Използвайте шаблон за преобразяване на вратата

Това е един доста лесен и евтин начин за декориране на вратата, защото дори и да не можете да рисувате, можете бързо и красиво да преобразите вратата посредством шаблон. Шаблонът може да изрежете от дебела хартия или самозалепващо се фолио. В строителните и канцеларски магазини се предлага доста голям избор от готови шаблони.

Как се прави:

  • Както при пребоядисването, повърхността на вратата трябва да се почисти от старата боя и да премине през етапите на подготовка.
  • Нанася се основната боя, изчаква се да изсъхне и след това върху добре залепения шаблон се нанася боя с валяк или спрей.
  • Внимание! Шаблонът трябва да приляга плътно към повърхността на вратата, за да се предотврати разпръскване и разтичане на боята.

Изрисувайте вратата

Вариант за напреднали!

Ако сте на „ти“ с четката, тогава вратата е вашето платно, върху което може да се развихрите в сложни картини, абстракция и всичко останало, което може да роди вашето въображение.

Обновете вратата с тапет или фототапет

Модата за облепване на вратите с винил или обикновени, макар и непрактични хартиени тапети отново се завръща.

Ако искате вратата да изпъква, помислете за опцията с фототапет с 3D ефект при вратата ще се превърне в динамична илюстрация на водопад, скачаща панетра , дълъг коридор на средновековен замък и т.н.

  • Съвет: Такива тапети може да направите по-поръчка във фотостудио или печатница според индивидуалните размери на вратата.

Тапицирайте вратата

С тапицирането на вратите трябва да бъдете много внимателни.

  • Този вид обновяване на вратите не е подходящ за всеки интериор!

Още вдъхновяващи идеи - как да промените вратите у дома:


Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #врати