Как да си направим билков мехлем в домашни условия

Напоследък ние, потребителите, ставаме все по-взискателни към продуктите, с които се храним и които нанасяме върху тялото си. Подхождаме с повишено внимание към фактори, влияещи на здравето ни, затова все по-популярна става козметиката, максимално изчистена от вредни съставки и близка до натуралния продукт.


Много често, обаче, тези козметични продукти са доста скъпи. Ето защо ние ви предлагаме една идея с лесно и евтино изпълнение.

Българската природа е богата на растения с медицинско приложение.

Ние засега обаче няма да навлизаме подробно в тази обширна материя. Съществуват безброй източници на информация, в които можете за проверите за полезните свойства на всяка една билка. Достатъчно е да споменем част от билките, които могат да се използват в днешната идея.

А вие след това, можете да разнообразите рецептата с още много билки, за които ние не сме се сетили и които биха били полезни за вас и вашите индивидуални нужди.Ако имате време да се огледате в природата около вас, бихте могли да намерите джоджен, невен, лайка, мащерка, лавандула, розмарин, равнец, салвия, босилек, риган, черен оман, живовляк, маточина, лимонена върбинка и т.н. Някои от тях вероятно си растат, без вие да подозирате в градинката, пред блока ви.

А ако не ви се занимава с бране и изсушаване на треви, просто влезте в билкова аптека и купете билките, които смятате за най-полезни за вас. За щастие, в нашата природа те са в изобилие, което предполага, че можете да ги купите на достъпни цени.

как се прави домашен мехлем

И така, да кажем, че вече разполагате със сухи билки. Пристъпваме към направата на първата съставка на мехлема – билково масло. Това става с поставянето на билките в зехтин за определено време. Може да се ползват и други масла, но зехтинът е най-често използваното.
Т.е. ако разполагате с друго масло, няма пречка да го ползвате. Оставете билките да престоят няколко седмици. Ако искате да ускорите този процес, можете леко да загреете маслото (ако ползвате кокосово, например). Но трябва много да внимавате с температурата.

как се прави домашен мехлем

Какво количество масло да ползвате? - Колкото повече масло, толкова повече мехлем. Но като начало, можете да залеете 2-3 шепи билки с чаша (кафена), чаша и половина масло. Можете да комбинирате зехтин с кокосово масло например. След 3-4 седмици престояване на билките в маслото, ги прецедете с марля. Хубаво ги изстискайте.как се прави домашен мехлем

Следващата стъпка е смесването на така полученото билково масло с пчелен восък и няколко капки етерични масла по ваш избор. Сам по себе си, пчелният восък има един куп полезни свойства и освен това се намира лесно – в близката аптека.

как се прави домашен мехлем

Затоплете на водна баня маслото, пуснете в него да се разтопи пчелния восък (приблизително в съотношение 1:1), накапете с етерични масла и след като получите хомогенна смес, я пресипете в предварително подготвени кутийки (контейнерчета за козметика), а защо не и в обикновени бурканчета, с които разполага всяко едно домакинство.

как се прави домашен мехлем

След като изстине сместа, вие вече разполагате с чудесен мехлем, съобразен изцяло от вашите индивидуални нужди, а в съдържанието му не присъства нито една вредна за здравето ви съставка.

как се прави домашен мехлем

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #домашен мехлем