Как да си отгледаме роза от букет

Задава се поредица от празници, заради които много цветя ще бъдат откъснати, аранжирани, подарени и… унищожени. Подарили са ви прекрасни рози и на вас ви се иска да задържите магията от спомена и тяхната красота за по-дълго време? Днес ще ви научим как може да си отгледате роза от букет.

© unsplash

И по-специално ще обърнем внимание на способа вкореняване (прокарване на коренчета), който се осъществява с помощта на обикновен, суров картоф. Неговите хранителни вещества и постоянната влага, която ще осигурява на стъблото на розата, ще подпомогнат процеса на пускане на здрави и хубави корени.

Разбира се, след като успеете да отгледате хубави коренчета, захванати по стъблата на розата, трябва да разполагате с двор или поне с голяма тераса, за да можете да осъществите днешната идея.

Добре е да се знае, че с някои хибридни сортове, закупени от цветарски магазин, нещата може да не се получат толкова лесно, но това не трябва да ви спира – все някое стъбло ще пусне коренчета.И така – да видим какво е необходимо – почистени от листата стъбла от рози (можете да оставите 2-3 листа), дълги около 23-25 см, няколко сурови картофа, средна големина, саксия с почва и голям стъклен или пластмасов съд, който ще използваме за похлупак над стъблото за постигане на парников ефект.

Отрежете стъблата на розата на пръчици (не по-къси от 23 см). Почистете от листата. Издълбайте в картофа тунелче от около 5-6 см. Внимавайте с широчината – трябва да пасва на стъблото.

Как се отглежда роза

Как се отглежда роза

След това идва моментът с поставянето в почва. В голяма саксия или кашпа сте подготвили почва и сте издълбали дупка на дълбочина около 15 см. Можете, разбира се, да ги поставите и направо в градината, но вкъщи ще е по-топло.

Полагате картофа със стъблото, запълвате с почва и захлупвате растението със съд, който ще му осигури светлина и ще поддържа необходимата за процеса топлина.

Големи буркани, пластмасови бутилки или туби от минерална вода ще свършат чудесна работа.

Как се отглежда роза


Ако нямате подходяща съдинка, можете да увиете саксията с прозрачен, найлонов плик. Поливайте бъдещите рози регулярно, а веднъж на пет дни добавяйте захар във водата – още един способ за ускоряване на процеса. Не забравяйте да проветрявате периодично и не поставяйте на директна светлина – растението ще изгори. В по-топлите дни, го оставяйте открито.

Как се отглежда роза

Ако сте спазвали стриктно напътствията, след период от 5-7 седмици, вашите клонки трябва да са се вкоренили успешно. Това ще познаете по хубавите, нови и свежи листа по стъблото. Тогава вече можете да ги откриете и когато сметнете за добре, да разсадите в градината.
Остава ни да чакаме времето, в което ще се появят красивите цветове на розите, за да се насладим на красотата и аромата на това страхотно цвете.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #рози #картофи