Как да си отгледате люляк от резник

Знаете ли, че можете да си отгледате люляк чрез вкореняване на резници.

Дали ще се радвате на ухаен люляков храст много зависи от начините на нарязване на резниците, а също така от сорта люляк, и най-вече мястото и начина по които се отглеждат (пускат корени) резниците.

За производство на резници най-доброто време е началото на разпускането на последните двойки листа на младите прирасти. Това е и времето в което най-добре се вкореняват резници от средната част на клонката.

Моментът може да се определи по връхната пъпка - тя започва да покафенява и растежът на филиза завършва.

  • Когато последната двойка листа напълно се разтвори, можете да вземете резници и от горната част на филиза. Обикновено тези периоди съвпадат с началото или края на цъфтежа, но филизи за резници могат да се вземат и преди това.

Как става отглеждането на люляк от резник?

  • Резниците се режат с остър и чист инструмент. Те могат да бъдат с едно или две-три междувъзлия.
  • Горните листа се съкращават до 1/3, а долните се премахват напълно.
  • Веднага след това резниците се поставят в стимулатор на коренообразуването за 16-24 часа, след което се засаждат в смес (1:1 по обем) от торф и промит речен пясък на дълбочина 1-2 см. Разстоянието между резниците трябва да е 5-7 см.
  • Пръстта трябва да е дълбок 15-20 см.
  • Дъното на съда трябва да е с отвори, за да може да изтича излишната вода, защото люлякът не понася преовлажняването.

Вкореняването на резниците трябва да става на закрито от вятър място или в оранжерия.

В първите дни след засаждането резниците се засенчват и 4-5 пъти на ден се опръскват с вода, след това по 3 пъти на ден, а след вкореняването само се овлажнява пръста.

Трябва да знаете, че вкореняването на люляка е дълъг процес и едва някъде в края на август - началото на септември растенията могат да се пресадят в градината, но през зимата се нуждаят от сухо укритие, което рано през пролетта се маха.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #люляк