Как и колко се варят различните видове леща?

Лещата е популярен и евтин продукт, който има почти във всеки дом. Прочетете нашите съвети как да варите различните видове леща, така че да не остане твърда или преварена.

Видове леща

Видове леща

© Depositphotos

Богат източник на протеини, витамини и микроелементи, лещата се отличава с приятен вкус и е подходяща както за основни ястия, така и за различни салати, пюрета, кремсупи, пълнежи за баници и др..

Съвети за готвене на леща

  • Преди варене трябва да почистите лещата, след което я измийте под течаща студена вода, най добре става в сито.
  • Варете лещата в голям съд, защото в зависимост от вида - увеличава обема си от 2 до 3 пъти.
  • Лещата се вари във вода в съотношение 3:1 (3 чаши вода на 1 чаша леща).
  • Варенето на лещата се извършва първо на среден огън, а след завирането - на бавен. Не е необходимо да покривате тенджерата с капак, но е добре да махнете образувалата се пяна.
  • Сол трябва да сложите в края на готвенето. Ако варите лещата в подсолена вода, тя ще уври по-бавно и ще остане твърда, дори в готов вид.
  • Времето за готвене на леща зависи от цвета, но трябва да разчитате и на вашия собствен вкус (ако искате да е по-твърда - варете по-малко време, за по-мека - оставете на огъня по-дълго).
От цялото разнообразие на сортове се отличават зелена, кафява, червена и жълта леща.

Как и колко се вари зелена леща?

Зелената леща се вари по-дълго от всички останали видове, тя запазва формата си, така че може да се превърне в декорация на всяка салата. Преди да сварите зелената лещата, тя трябва да се измие и след това да се накисне за 1-2 часа в студена вода. След което изплакнете отново и залейте с чиста вода. След като заври, зелената леща трябва да се вари 40 минути.

Как и колко се вари кафява леща?

Кафявата леща се готви по-бързо, но може да се превари и да се превърне в кашеобразна маса, ако не я наблюдавате. Преди готвене трябва да я почистите, изплакнете и накиснете във вода за около 40 минути, след което прехвърлете в подходящ съд. След като заври, варете още около 30 минути.

Как и колко се вари червена и жълта леща?

Червената и жълтата леща се варят бързо и не се нуждаят от предварително накисване. Те са чудесни за приготвяне на пюре и крем супа. Изплакнете лещата преди готвене, прехвърлете в тенджера и добавете вода. След като заври, варете за 10-15 минути.

Вижте повече

Как и колко време се вари супер храната киноа?

Как и колко време се вари супер храната киноа?

Чували ли сте нашите баби да казват: "В една къща няма ли киноа и хималайска сол... зян е!"? Най-вероятно не, защото зърноподобната култура киноа (',Chenopodium quinoa)...

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.