Как лесно да почистим и поддържаме мивката

Кухненската мивка, а и тази в банята, като всяко едно нещо у дома също се нуждаят от грижи и поддръжка. Ето затова днес сме ви подготвили няколко полезни идеи и хитрини, с които ще може да върнете блясъка на вашите мивки и ще ги поддържате в добър вид.

Полезни съвети

1. Изтъркайте мръсната мивка.

Вероятно си мислите, че сапунът и водата, които минават през мивката са напълно достатъчни, за да я почистят. За съжаление, това не е достатъчно. Сапунените отлагания, петната от храна, ръждата, както и варовика от водата се натрупат, ако вие лично не се заемете с тях. Колко често трябва да изтърквате мивката зависи от това колко често се използва. Прочистете мивката в банята след около 30 ползвания. Една добра рецепта за почистване на мивка е препарат за миене на съдове, добавен в купа с топла вода. Потопете гъба в сместа и търкайте внимателно. Ако искате да направите по-сериозно почистване, опитайте с универсален почистващ спрей или неабразивен почистващ препарат.


2. Върнете на мивката порцелановия блясък.

Ето един трик, който ще върне порцелановия блясък на вашата мивка. Налепете мивката с хартиени салфетки и ги накиснете с белина. Нека салфетките поседят около 30 минути, след което ги изхвърлете и изплакнете мивката с течаща вода. Не използвайте белина, ако порцеланът е цветен. В този случай можете да опитате с мек течен препарат, оцет или сода за хляб.


3. Защитете мивката от надраскване и петна.

Подмяната на кухненската мивка е доста скъпо удоволствие. След като веднъж сте си взели нова мивка, старайте се да я поддържате в добър вид, за да не се налага да купувате нова. Има много хитринки, които можете да използвате, за да я поддържате като нова:- Сложете перфорирана пластмасова подложка на дъното на мивката. Това ще предпази повърхността на мивката от драскотини и ще защити вашите чинии.

  • Не позволявайте на плодове, оцет, дресинг за салата или други кисели храни се задържат на повърхността на порцеланова мивка. Дългото въздействие на киселините може да доведе до образуването петна и може да увреди повърхността.- Не използвайте абразивни прахове за почистване на мивката. Вместо това, използвайте топла вода и препарат за миене на чинии.


4. Цветните петна почистете с лимонов сок.

Ето един сигурен лек за оцветени мивки: почистете петната с паста, направена от половин чаша боракс и сока на половин лимон. Натопете гъба в сместа, натъркайте и изплакнете с течаща вода. Мивката ви ще стане като нова без значение от какъв материал е тя.


5. Използвайте оцет за премахване на варовика.

Белите петна, които се образуват по кранчетата и металните мивки са много неприятни. Те лесно могат да се премахнат с една "тайна" съставка...: оцет. Накиснете салфетка в оцет и я увийте около мястото с варовикови петна. Изчакайте 10 минути и след това полирайте със суха кърпа. Не използвайте този начин за почистване на мивки от месинг или цветни мивки.


6. Петна от ръжда

За петна от ръжда върху порцеланови емайлирани мивки изсипете сол в сока от половин лимон и с него търкайте върху петното.За да не се налага да търсите всякакви хитрости за почистване на петна по мивките в дома си, поддържайте хигиената редовно. Не чакайте да се образуват петна, за да ги изчистите. Не оставяйте метални предмети в мивката за дълго, защото бързо ръждясват и оставят петна. Същото се отнася и за цветни тъкани и салфетки. Понякога цветовете са доста упорити и не винаги могат да се премахнат.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #почистване