Как се ускорява растежа на мускулната маса

Ако се отнасяте сериозно към идеята за покачване на мускулна маса, тогава ви съветваме да прочетете тази статия, защото сега искаме да споделим с вас две ключови точки за качествен и безопасен за здравето набор от мускулна маса. Тази статия трябва да ви помогне да спестите време и усилия. Въоръжен с тези знания, всеки може да постигне видими резултати, без да използва анаболни стероиди.

Полезни съвети

© Unsplash

В тази статия няма да се занимаваме с различни медицински концепции и неразбираеми формулировки, но е важно да се разбере, че всичко, което ще бъде обсъдено по-нататък, се подкрепя от научни и медицински факти.

Да започнем с това, да видим защо мускулите изобщо растат.

Синтезът на мускулните протеини стимулира развитието на мускулна маса. Стимулирането на синтеза на мускулен протеин е много важно и необходимо за увеличаване на мускулната маса. Вероятно не сме направили откритие за вас сега, но това е важен фактор за появата на мускулатура. Без съмнение растежът на мускулите е сложно нещо. Нарастването на мускулната тъкан се влияе от голям брой фактори, които включват физическа активност, хормони, заболявания, възраст, генетични фактори, както и качеството и количеството храна, която един спортист яде.
На първо място, важно е да се разбере, че възстановяването и унищожаването на мускулната тъкан е процес, който никога не спира, независимо дали сте под физическо натоварване или не.
Въпреки постоянството на този процес, синтезът на мускулните протеини може да бъде ускорен или забавен поради някои действия и обстоятелства. Така че, с диета, когато има ограничение на калориите, този процес се забавя. Стареенето също забавя скоростта на регенерация на мускулните протеини. Обратно, по време на физическо натоварване, като например упражнения във фитнеса, оборотът на протеините се ускорява.

Така че е необходимо да се увеличи скоростта на синтез на мускулни протеини, така че синтезът да е по-бърз от разпадането. За да направите това, трябва да се придържате към физическо натоварване и спортна диета. Храненето играе важна роля, необходимо е да се яде правилно, тъй като именно то допринася за възстановяването на мускулната тъкан след частичното й разрушаване в следствие на тренировките. Синтезът на протеините остава повишен за още 24 часа след спортуване, но в същото време разпадането на протеини също се увеличава.

Без правилно хранене, увеличаването на мускулната маса чрез увеличаване на интензивността на протеиновия синтез може да не е възможно поради високото ниво на разграждане на протеините.
От изложеното по-горе можем да заключим, че например вдигането на големи тежести предизвикват увеличаване на синтеза на мускулни протеини, но въпреки това, с течение на времето мускулите започват да свикват с товара и скоростта на синтеза на протеин намалява.

Както е установено от научни изследвания, степента на претоварване на мускулите корелира с количеството на стимулиране на синтеза на мускулни протеини и последващото увеличаване на мускулната маса.

С други думи, увеличаването на мускулната маса е право пропорционално на стимулирането на синтеза на мускулните протеини, което от своя страна е пропорционално на полученото мускулно претоварване. За по-голяма простота това може да бъде представено като формула: "високо и правилно мускулно претоварване = високо стимулиране на мускулния протеинов синтез = увеличаване на мускулната маса".

Ако вашата програма за изграждане на мускули се основава на тази формула, тогава лесно можете да натрупате мускулна маса, без да използвате анаболни стероиди.
И така, ако искате да увеличите мускулната маса, тогава трябва да спазвате две правила. Първо, стимулирането на синтеза на мускулен протеин е основният ключ, който води до ефективно увеличаване на мускулите. Второ, интензивността на мускулното претоварване, правилно разработената програма за тренировки и храненето определят количеството стимулиране на синтеза на мускулни протеини, които от своя страна стимулират растежа на мускулната маса.

Източник: Anabol.bg

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.