Какво влияние оказва студеното време върху психиката и здравето ни

Студеното, мрачно и влажно време оказват влияние, обикновено негативно, върху психиката и здравето ни. Атмосферните условия през хладните месеци често водят до повишаване на риска от респираторни заболявания и депресия, но всеки човек реагира по различен на метеорологичните промени – някои хора са по-податливи, а за други климатът няма значение.

© Alex Padurariu, Unsplash

Ето кои са най-честите проблеми, с които може да се сблъскаме през есента и зимата:

Ревматични болки

Болките при артрит и ревматизъм често се засилват, когато времето е студено, влажно и дъждовно. Това се дължи на спадът в атмосферното налягане при такова време, а това от своя страна води до намаляване количеството на течностите в организма. По този начин се повишава чувствителността на нервните окончания, които се подуват по-лесно така и оказват негативно влияние върху ставите.

© Usman Yousaf, Unsplash

Вирусни заболявания

Влажното и хладно време създават отлични условия за развитието на различни вируси – риновируси, грип, бронхиолит и др. Хремата е съвсем обичайна за този период. Ниските температури пък предизвикват чувствителност в носната лигавица, имунитетът значително спада, а липсата на често проветряване на затворените помещения води до размножаване на вирусите. Положителното все пак е, че студът намалява симптомите на алергичните реакции и подобрява качеството на съня.

Сърдечно-съдови проблеми

Хората, страдащи от сърдечно-съдови проблеми, се класифицират като рискова група през студените месеци. Причината е, че студеното време влошава тяхното състояние, тъй като кръвоносните съдове се свиват, а по този начин се повишава кръвното налягане, появяват се аритмии, сърдечната дейност се намалява или ускорява, възможно е и да настъпят промени в коронарните съдове на хора с предшестващи заболявания.

Депресия

Мрачните зимни дни засилват натрапчивите и депресивни мисли. Причината е, че липсата на слънчева светлина води до нарушаване производството на мелатонин – хормонът, който регулира качеството и продължителността на съня, както и оказва пряко влияние върху настроението. Появяват се също симптоми като умора, отпадналост, раздразнителност, световъртеж, нарушено либидо, безсъние, апатия, чувство за безпомощност – всички елементи на сезонната депресия.

Фобии

Лошото време може да доведе и до появата на различни фобии, което често води до нежелание от страна на страдащите да излизат навън и да изпълняват нормално ежедневните си задачи. Най-разпространите фобии са страхът от гръмотевици и светкавици (астрафобия), страхът от дъжда (омброфобия) и този от природни бедствия (лилапсофобия).

Какво може да направите, за да се чувствате добре през студените месеци?

  • Осигурете си качествена почивка и добър сън. Добре е да спите поне по 8 часа на денонощие, за да се чувствате в добра форма;
  • Движете се. Леките физически натоварвания са важни за организма, но не прекалявайте, особено ако страдате от сърдечно-съдови заболявания. Препоръчват се леки разходки, упражнения, плуване и каране на колело;
  • Избягвайте колкото можете стреса. Той води до отделянето на голямо количество адреналин, а по-възрастните хора трудно успяват да го разградят. Стресът оказва влияние върху физическите параметри и самочувствието;
  • Намирайте време за срещи с приятели и близки. Това със сигурност ще ви помогне да се чувствате по-добре и ще стабилизира емоционалното ви състояние;
  • Приемайте витамин D, за да подобрите енергията и жизнените си показатели, но първо се консултирайте с лекар.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.