Коя част от пилето е най-полезна и коя най-вредна?

Не познавам човек, който обича еднакво всички части от пилето. Може и да има такива, но в повечето случаи един харесва да похапва бутчета, друг дробчета и воденички, а трети е вманиачен на тема пържени крилца с някое пикантно сосче. М-м-м вкусно нали? Но знаете ли коя част от пилето е по-вредна от другите? Не сте се замисляли нали?

Макар че пилешкото месо е препоръчвано от диетолози и хората го предпочитат като по-лека храна, логично е някои части от пилето да са по-вредни или по-полезни.

Множество публикации в интернет ни плашат и разказват какви ли не ужасяващи истории за бройлерите. Според тях пилетата са пълни с вода, замразявани са по няколко пъти и дори са натъпкани с хормони и други химии. Ние днес няма да говорим за това, а ще надникнем в хранителните съставки, които съдържа всяка част от пилето.

Голямото предимство на пилешкото месо, е че то е добър източник на протеини и не съдържа много калории.

  • Гърдите и филето са с най-ниско съдържание на мазнини и съдържат най-малко от големия враг на сърцето и кръвоносните съдове - холестерола.
  • Макар че в пилешкият черен дроб има повече протеини и е богат на витамин B12, желязо и мед, той съдържа повече мазнини и е пълен с холестерол.
  • Бутчетата на пилето, в сравнение с другите части са най-богати на калории и мазнини, а протеините са в по-малки количества.
  • Най-неподходящи при диетично хранене се оказват крилцата на пилето. Те са най-вредната част, с най-малко съдържание на месо и високо съдържание на мазнини. Те най-често се сервират пържени и с висококалорични сосове и по този начин те се превръщат в калорична бомба, не толкова полезна за здравето ни.
  • Нека тази статия не ви отказва да ядете определени части от пилето. Просто не прекалявайте с храненето и не се тъпчете излишно!

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #пилешко месо