Лесни картофени спирали (',чипс на клечка)

Обичате ли да похапвате картофен чипс? А ако ви предложим да е една идея по-здравословен и поднесен по оригинален начин. И най-важното – направен от вас!

Какво ви трябва – картофи, разбира се! Но е добре да не са много големи и формата им да е продълговата. Важен детайл също е да са с тънка коричка – стават по-вкусни, иначе трябва да ги белите. Ако имате навика да приготвяте месни шишчета у дома, сигурно разполагате с дървени пръчици.

Ако нямате, купете си – има ги във всеки един магазин за домашни потреби. Трябва да си подготвите и тавичка с широчина, 1-2 см по-малка от дължината на шишчетата, за да можете да закрепите нанизаните картофени спирали на ръбовете ѝ. И малко мазнина, разбира се.Нанижете картофа на дървеното шишче по показания на снимката начин.


Как се прави чипс на клечка


След това внимателно разрежете с остър нож под формата на спирала. Сложете ножа под ъгъл и въртете набодения върху шишчето картоф. Само изглежда сложно, не се притеснявайте и действайте смело.

Как се прави чипс на клечка


Разгънете внимателно спиралата по дължината на шишчето.


chips na klechka 03


Поръсете с мазнина, сол и подправки по ваш вкус. Наредете шишчетата върху тавата по указания начин и пъхнете в умерена фурна /160-180 градуса/. Печете, докато картофите придобият златист цвят. А ако обичате по-препечени, оставете за повече време във фурната. Междувременно можете да направите млечно-чеснов сос – чудесна добавка за чипса. Добър апетит!

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #рецепти с картофи