Лимонът – най-полезният помощник в домакинството

Освен, че е един от плодовете, съдържащи най-голямо количество Витамин С, лимонът има още безброй полезни предназначения, които ние сега ще ви покажем, а вие можете с лекота да изпробвате във вашето домакинство. Ще се учудите колко много приложения има този най-обикновен плод. Той ще се превърне в един от най-големите ви помощници.

1. Поставете за една нощ лимон или кора от плода в 150 мл. оцет. На сутринта добавете 150 мл. вода. Напълнете празна тубичка със спрей (от препарат за стъкла, например) и ето, че имате чудесен препарат за почистване. Можете да добавите допълнителен аромат по ваш избор, като сложите иглолистни клонки в разтвора, например.

2. Поддържайте вашата дъска за рязане чиста с помощта на един лимон и малко сол. Посипете дъската със сол и търкайте с половинка лимон. Оставете дъската да „почине“ 10-15 мин. И повторете процедурата с още сол и втората половинка на лимона. Ще останете доволни от резултата.

3. За да възвърнете искрящата белота на прането, накиснете го в смес от лимон и сода бикарбонат, поне половин час, преди пране.

Накисване на пране с лимон

4. За да заздравите ноктите си, рецептата е изключително проста – добавете няколко капки лимон към топла вода и потопете ноктите в нея за известно време.

5. Лимонът изсветлява луничките и е враг на черните точки – капнете върху памучен тампон и обтрийте лицето внимателно.

6. Сигурно сте го чели къде ли не, но наистина няколко капки лимон в топла вода сутрин, на гладно, действат вълшебно за организма ви.

7. Когато сме у дома, много често похапаме с ръце, а и определени храни го изискват. Слагайте „под ръка“ малък съд с хладка вода, с няколко капки лимон вътре – ще ви спести досадното бърсане със салфетки или ставането за измиване на ръцете. Е, поне до края на храненето. Можете да добавите няколко листенца мента за аромат.

почистване на ръце с лимон

8. Лимонът неутрализира лошата миризма – изстискайте няколко капки върху кърпата, с която почиствате хладилника и ще се изненадате приятно от резултата. 9. Можете да направите чудесни свещници от лимонови кори.

свещници от лимонови корички

10. Натъркайте металната мивка с резен лимон, след това изплакнете – резултатът е блестяща чистота. Използвайте и за други метални повърхности в домакинството.

11. Ако боядисате ръцете си с приготвянето на плод, сокът от който навлиза дълбоко под кожата, втрийте изстискан сок от лимон в ръцете си.

12. Лимонът също така отблъсква комари и други досадни насекоми. Разрежете го на половинки и поставете в чинийки на няколко места в дома ви. За допълнителен аромат, можете да забодете в месестата част - карамфил (подправка), ароматно растение или билка.

лимон против комари

Надяваме се да сме били полезни, ако досега сте подценявали възможностите на този плод, присъстващ неизменно във всяко домакинство. От днес той може да стане вашият най-добър помощник.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #лимон