Пет полезни, домашни маски за коса с хума

Хумата е един от най-ефективните, а оттам и най-използваните природни продукти за почистване и лечение. Заради тези си свойства, тя намира широко приложение в козметиката и народната медицина. Ние днес ще обърнем внимание на благотворното ѝ влияние върху косата.

© Unsplash

Без да изпадаме в излишни подробности, ще трябва да кажем, че хумата е… най-обикновена глина. Хората от древността са открили, че заради съдържанието ѝ на минерали, тя има безброй полезни приложения – тя е добър хигиенен, антисептичен, детоксикиращ, подхранващ и т.н. продукт. Ако се поинтересувате по-подробно, ще откриете, че има няколко видове хума, в зависимост от съдържанието на различни минерали в нея. Прилага се най-често в кремообразно състояние, като се смесва с натурални продукти като вода, жълтък, кисело мляко, пчелен мед, лимонов сок и други. Ние ще обърнем внимание на тези, които оказват благотворно влияние на косата.

  • Зелената хума е една от най-често използваните. Тя е полезна за мазната коса, защото регулира мастната секреция.
  • Бяла хума – полезна е при косопад, заздравява косъма и помага за придобиване на блясък и обем на косата. Подходяща за всеки тип коса.
  • Сивата глина овлажнява и тонизира – тя е добре да се ползва на суха коса.
  • Жълта хума се използва за подхранване на чупливи коси. Подходяща е за суха и нормална коса.
  • Синята хума е едно от най-добрите средства срещу пърхот! Съдържащите се в нея минерали имат лечебни свойства – действат почистващо, антисептично и противовъзпалително на скалпа.Без да претендираме, че сме изброили всички видове хума, ние ще се спрем на тези видове и тяхното приложение. Само ще добавим още две предимства на хумата - грижата за косата с нея е много лесно за изпълнение и излиза доста евтино – сама по себе си хумата е доста евтина, а съставките, използвани за смесване, повечето от нас имат ежедневно на разположение в …хладилника.

Подбрали сме най-лесните за изпълнение рецепти. За повечето от тях, на вас ще се наложи да набавите само хума – достъпна е в дрогерии, аптеки, био-магазини и обикновени магазини за козметика. Можете да купите и онлайн.

  • Важно! При използването на маска, няма нужда да измивате след това косата с шампоани и балсами.


Хумата има чудесна измиваща функция. Най-добре да нанасяте маската 30-40 мин. преди душ.


Маска против косопад:

Смесете 3-4 с. л. синя хума с едно яйце и топла вода до получаването на каша с консистенцията на козметична маска.


Маска за подхранена и бляскава коса:

Смесете 3-4 лъжици жълта хума и 1-2 с.л. зехтин. Добавете кисело мляко и лимонов сок толкова, колкото е необходимо, за да се получи каша, която да нанесете на косата, без да се разтича.


Маска за суха коса:

Смесете кисело мляко и хума, но добавете и няколко капки (около 10) бадемово масло. Можете да сложите и едно яйце.


Маска за обем:

3-4 лъжици хума, 1-2 лъжици ябълков оцет, 1 яйце и 1 с.л. мед. Ако е необходимо, добавете малко топла вода. Можете да капнете и няколко капки бадемово масло.


Детоксикираща маска за коса:

Тази маска е особено подходяща за мазна коса. Смесват се 3-4 с.л. хума, 10 капки бадемово (или друго етерично масло), 1 с.л. оцет и билков чай(какъвто имате вкъщи).

Необходимото количество чай е до получаване на подходяща за нанасяне като маска консистенция.Ако нямате някоя съставка, не се притеснявайте да я замените с друга, която ви е под ръка – кисело мляко, яйца, зехтин, ябълков оцет, мед, етерични масла и т.н. Това са все натурални и полезни продукти – ще се отразят добре на кожата и косата ви.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.