WC дилема: как да окачим правилно тоалетната хартия

Със сигурност всеки поне веднъж се е чудил как правилно да окачи ролка тоалетна хартия. Повечето хора не се замислят за това докато сменят празната ролка, но наистина има „правилен“ начин да направите това.

Как да окачим правилно тоалетната хартия

Как да окачим правилно тоалетната хартия

© Photo by Anna Shvets from Pexels

Преди изобретяването на тоалетната хартия в различни страни се използват мъх, трева, парчета плат, бамбукови листа и дори царевични кочани. С появата на масовия печат хората започват да използват прочетени вестници, листовки и брошури. Първата тоалетна хартия се появаява в продажба едва в 1857 година в САЩ. Между другото все още в Щатите се издава брошура продупчена фабрично в горния ляв ъгъл.

През 1857 г. в Ню Йорк изобретателят Джоузеф Гейети (Joseph Gayetty) започва да продава „медицинска хартия“. Това са били нарязани на квадрати хартия, опаковани по 1000 листчета. Хартията е била изработена от манилски коноп и пропита със сок от алое — поради това е била по-мека от използваните по онова време вестници или каталози. Въпреки предимствата, хората се притеснявали открито да купуват този продукт и изобретателят нямал успех.

Съвременният вид на тоалетната хартия ни е даден от изобретателя Сет Уилър (Seth Wheeler). Този човек е изобретил ролката с тоалетна хартия, каквато я познаваме днес и се използва повече от век във всяко домакинство. Между другото, дори перфорацията между отделните късове хартия също е предложена от Уилър.

Има само един правилен начин да окачите ролка тоалетна хартия. Освен това описаният метод има железен аргумент, който няма да оспорите, дори и да искате. Факт е, че правилността на окачването на хигиенната хартиена ролка се определя от патент. Патентът датира от 15 септември 1891 г. и в него изобретателят е показал правилното окачване.

Много "учени" в съвременните времена се опитаха да оспорят аргументите на Уилър в патента и започнаха да провеждат свои собствени изследвания. За тяхна голяма изненада се оказа, че позицията в пространството и устройството на ролката за тоалетна хартия, които се предлагат в края на 19 век, са възможно най-удобни и практични. Не е възможно да ги оспорим, както и да мислим нещо ново в тази област.

Правилният начин за поставяне на тоалетна хартия според патента на Сет Уилър.

Правилният начин за поставяне на тоалетна хартия според патента на Сет Уилър.

© Снимки: StockSnap и Carola68 Die Welt ist bunt от Pixabay. Колаж: 1001idei.com

Според патентът от 1981 година ролката тоалетна хартия трябва да бъде окачена на държача, така че издърпването да става от предната страна. Разбира се никой не може да ни забрани да използваме това полезно изобретение по начин, който е удобен за нас. Споделете в коментарите кой е предпочитания от вас начин.

Патент от 15 септември 1891 за ролка тоалетна хартия

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #тоалетна хартия