Стаен жасмин - съвети за отглеждане и грижа

Стайният жасмин е красиво цъфтящо цвете, което може да отгледа дори неопитен градинар. Ето какво трябва да знаете, за да отгледате Жасмин в саксия у дома.

© Сн.: Pixabay

Жасминът се отглежда като декоративно растение в градините, а също така и като цвете в саксия.

Стайният жасмин е много популярен сред любителите на цветя, тъй като е от малкото цветя, които цъфтят през зимните месеци.

Жасминът (Jasminum) е член на семейство Маслинови. Над 300 вида от този екзотичен храст растат в тропичните и субтропичните страни на Азия, Африка, Америка и Австралия. Той е особено популярен в Китай и Индия, където от цветовете му добиват чай. В началото на 18-и век той е пренесен в Европа

Разположение

Стайният жасмин вирее добре на слънчево място, но добре му понася и полусянката. Можете да го поставите до прозорец с източно или западно изложение. Препоръчително е да му осигурите прохлада през зимата, а през лятото - повече въздух. Затова през топлите дни го изнесете на открито.

Температура

В стаята, където го отглеждате, температурата трябва да е умерена - около 15 градуса. През зимата не допускайте да пада под 8 градуса, защото жасминът може да загине. Той понася добре високата влажност на въздуха и на почвата. Пазете го от въздушни течения, защото лесно може да се разболее.

Ако през зимата цветето е в прекалено топла стая, тогава ще расте добре и ще натрупа зелена маса, но няма да цъфти. За да се избегнете това, помещението, в което се намира цветето, трябва системно да се проветрява.

Как се полива?

През пролетта и лятото поливайте обилно и редовно, а през есента и зимата - само когато почвата засъхне.

Пулверизирайте листата на жасмина, за да го освежите през лятото.

Как се размножава и кога се пресажда?

Жасминът се размножава чрез семена и резници през пролетта и лятото, когато периодът на цъфтеж е отминал. За вкореняване на резници може да използвате почвена смес от пясък и торф (1: 1). Резниците трябва да пуснат корени след 5-6 седмици, след което ще трябва да бъдат пресадени в отделни, не много големи контейнери, пълни с почвена смес, която включва пясък, трева, торф и широколистна почва (1: 3: 1: 2).

Когато корените напълно изпълнят саксията отвътре, храстът трябва да се прехвърли в по-голяма саксия.

През първите две години жасминът се нуждае от ежегодно пресаждане.

Вижте повече

10 съвета за красиви цветя

10 съвета за красиви цветя

Прекрасните цветя в дома или градината са наслада за окото. За отглеждането си те се нуждаят от много любов. Има поверие, че каквото е настроението на...

Има ли нужда от торене?

За да развие цветни пъпки, жасминът се нуждае от наторяване. Най-подходящото време за това е периодът от март до септември. Тогава използвайте тор, богат на фосфор, като подхранвате растението на всеки две седмици.

Почва

Стайния жасмин се нуждаете от обикновена градинска почвена смес.

Ако искате по-обилен цъфтеж, трябва да наторявате растението с течна тор за цветя до 2 пъти месечно.

Кога и как се оформя?

За да цъфти обилно, жасминът се нуждае от оформяне. Всяка пролет премахвайте всички слаби, тънки и недоразвити клонки, а през лятото съкращавайте дългите леторасли след 5-ата и 8-ата двойка листа. По този начин ще дадете възможност да се развият къси странични разклонения с цветни пъпки.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.