Стил Рустик или как да състарим мебелите си

Ако си мислите, че всички харесват нови и лъскави мебели - грешите! В момента е модерно мебелите да изглеждат по-ретро (',винтидж), леко износени и със следи от времето. Разбира се за да поставите у дома такива стари и употребявани шкафове, гардероби, скринове, маси които сякаш разказват своя история и имат своя чар, трябва цялостната ви концепция на обзавеждането да е съобразено с това.

Стилът "Рустик" е изключително модерен в момента и ако решите да си купите такава мебелировка от антикварен магазин, ще трябва да се бръкнете в джоба повече отколкото за лъскави и нови. Разбира се ние не случайно се казваме 1001 Идеи и както се очаква от нас, ще ви дадем няколко идеи за изкуствено състаряване на дървото на мебелите.

Рустик ефектите лесно могат да бъдат постигнати и в домашни условия. От вас се изисква малко свободно време, доза сръчност и не много скъпи материали, които може да намерите в почти всеки железарски магазин.Има много методи дървото да бъде състарено. Ето някои от тях:

Протрито и износено.

Боядисайте краищата и ъглите на мебелите с тъмна боя за дърво. Примерно черна или кафява. След като изсъхне потъркайте на места със свещ (доста добре се получава и с естествен восък). Така когато нанасяте следващ слой боя, тя няма да "хване" точно там където сте потъркали с восъка. След това изберете винтидж цвят, който е подходящ и ще се впише добре с интериора ви. Боядисайте цялата мебел примерно в бяло, бледо зелено или жълто. След като изсъхне добре боята с помощта на шкурка 150-200 настържете там където натъркахте със свещ, както и на други места по желание. Можете да обработите и с фина дърводелска пила или тефлонова гъба. За по-груби дразкотини и вдлъбнатини използвайте телена четка, както и може да очукате на места с някой тежък метален предмет. Накрая ако прецените може да лакирате с матов лак.

Състаряване на мебели

Ефект на напукване.

В специализираните магазини се продават бои на водна основа, които се самонапукват след нанасяне и придават красив старинен ефект на мебелите.

Обгаряне на дървото.

С поялник, ютия или друг горещ предмет може да пообгорите на места, колкото да останат черни петна. Полирайте след това.

Дупки от дървояд.

Колкото и да не ви се вярва това е също доста популярен метод използван при състаряването на мебелите. Разбира се няма да ви караме да си завъждате тези досадни гадинки, а просто да имитирате присъствието им във вашата винтидж ракла, шкаф или маса. С тънък пирон или шило направете няколко дупчици по посока на влакната на дървото.

Петънца от мухи.

Знаете тези летящи насекоми обичат да зацапват всичко, до което се докоснат. За да имитирате това, нанесете произволно дребни петънца с черна боя по дървото.

Състаряване на мебели

Има още много начини за състаряване на мебели. Всичко обаче зависи от вашата фантазия и изобретателност. Вижте няколко страхотни предложения за вдъхновение:

Рустик ефект

Състаряване на мебели

rustic 05

rustic 06

rustic 07

rustic 08

rustic 09

Състаряване на мебели

Рустик

Състаряване на мебели

А вие какви мебели предпочитате: ретро или нови?

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #стил в интериора