Възстановяващ балсам за напукана кожа на ръцете

Зимата, освен с празници и пухкав сняг, пристига и с няколко неприятни свои качества, едно от които е пагубното въздействие върху кожата ни. Днес ще обърнем внимание на напуканите ръце – проблем за почти всички. Студеното време изисква по-сериозна грижа за кожата и ако сме я пропуснали, ще трябва ударно да възстановяваме щетите.

Приготвили сме ви една рецепта за домашен балсам, който ще се отрази благотворно на напуканите ви ръце.

Разбира се, ще можете да го ползвате, дори и когато ръцете ви се възстановят, защото чудесно изпълнява функцията на предпазен щит от студа и влиянието му, а също и ще „заключва“ влагата в кожата, за да предотвратява изсушаването ѝ.Основната съставка на балсама е пчелен восък, който можете да намерите във всяка аптека.

пчелен восък


Напоследък все повече потребители предпочитат сами да приготвят козметичните си продукти и поради това предлагането на съставки и консумативи е доста достъпно и разнообразно – био-магазини има вече във всеки град. Но и без да излизате от дома си, можете да си набавите всичко необходимо – вече има достатъчно сайтове, които бързо и евтино доставят желаните продукти.Другата важна съставка в нашия балсам е ланолинът.

Заедно с пчелния восък образуват такъв плътен защитен слой, какъвто би била една топла ръкавица за вашата ръка.

Бадемовото масло е едно от най-употребяваните и неслучайно – приложението му е широко, защото има безброй полезни свойства - богато е на витамини А, В и Е и чудесно овлажнява кожата. Това го прави задължителна съставка на нашия балсам.

Необходимите количества са:

  • 4 с.л. настърган пчелен восък
  • 2 с.л. ланолин
  • 60 мл. бадемово масло
  • 5-6 капки етерично масло от смирна (или лавандула)

Изпълнението е изключително просто:


Настържете пчелния восък. Сложете изброените горе съставки в метален или стъклен съд, след това ги разтопете на водна баня. Готовата хомогенната смес изсипете в празна кутийка или бурканче за крем.

balsam za race

Когато сместа изстине, балсамът е готов за употреба. А ако искате по-лесно да пресипете топлите съставки, кипнете вода в метален съд и след като заври, отстранете от огъня и потопете съставките, сложени в торбичка за фризер (обикновена ще се разтопи!) за 2 мин. в горещата вода.

След това изрежете малка дупчица в единия ъгъл на торбичката и изсипете хомогенната смес в предварително приготвените кутийка или бурканче за крем.

Този страхотен балсам можете да ползвате и ако други части от тялото ви са се сдобили с по-загрубели участъци – например, около лактите, петите и др. Може да се ползва от цялото семейство, стига някой да няма алергия от някоя от съставките.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #крем за ръце