Великденски свещи във формата на яйца

Продължаваме традицията да публикуваме най-добрите и най-интересните идеи за празнична украса. Днес решихме да ви покажем как да си направите бързо и лесно оригинални свещи във формата на яйца, а след това да ги използвате за декорация, например за великденската трапеза.

Идеи за украса

Какво ви е нужно:

  • няколко празни черупки от яйца
  • восъчни (парафинови) люспи
  • няколко фитила
  • пергаментова хартия
  • хартиени чаши
  • восъчни пастели
  • етерично масло (по желание)

идеи великденски свещи във формата на яйца

Как се прави:

Преди да започнете трябва да подготвите яйчените черупки, като е необходимо да ги изпразните от съдържанието им (продухайте през малък отвор в горната част).

В случая са използвани патешки яйца, за да се получат по-големи свещи, но и по-едри кокоши ще ви свършат работа. Настържете един син восъчен пастел на фини стърготини и ги разпределете равномерно в две хартиени чаши.

След това ги напълнете отгоре с восъчни (парафонови) люспи и поставете в микровълновата да се загреят. В рамките на няколко минути сместа трябва напълно да се разтопи. Добавете към нея ароматното масло и бързо разбъркайте докато се получи еднородна смес.

Изсипете малко количество от разтопената маса върху пергаментова хартия, поставете отгоре яйчената черупка, така че да се "залепи" и да стои изправена.

След това поставете фитила вътре в черупката. За да го закрепите преди това изсипете малко количество от разтопения восък на дъното.


идеи великденски свещи във формата на яйца


Оставете малко да се втвърди и изсипете останалия восък до запълване на яйчената черупка.

идеи великденски свещи във формата на яйца

Когато восъкът напълно се втвърди (около 3-3,5 часа) отстранете внимателно яйчената черупка и отрежете излишния фитил. Готово! Вече имате свещ във формата на яйце.


идеи великденски свещи във формата на яйца


По същият начин може да направите различни на цвят свещи и да украсите с тях дома си за празника.


идеи великденски свещи във формата на яйца

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #свещ