Всичко за динята - полезна и вредна

Динята е главният герой на лятото, който вече превзе рафтовете на супермаркетите и пазарите. Едра, червена и узряла диня, която трудно се донася до вкъщи, много вкусна за ядене и опасна за избиране. Ето защо, преди да разрежете диня, ви предлагаме да разберете къде е ползата и къде е вредата от нея.

Всичко за динята - полезна и вредна

Всичко за динята - полезна и вредна

© Unsplash

Исторически данни твърдят, че динята първоначално е била диворастящо растение в пустинята Калахари, където са я използвали като заместител на водата. Култивирането на плода започнало в Африка, а през ХVII век динята вече е позната във Великобритания, Испания, Китай и други държави.

Защо динята е полезна?

Динята съдържа голямо количество хранителни вещества и витамини. В динята има витамин С, витамин А, витамин РР, витамини В1, В2, В6, В9, Е и Н. От хранителните вещества можете да намерите калий, натрий, калций, фосфор, желязо и магнезий. Динята съдържа и ликопен, който отговаря за наситения червено-розовеещ цвят на плода. По-важното е, че ликопенът действа като антиоксидант и се препоръчва при диети и хранителни режими за борба срещу рака.

В 100 грама диня се съдържат само 25 ккал.

 • Динята поддържа тялото добре хидратирано и в същото време засища глада за сладко. Установено е, че плодът се състои от 90% вода, така че е идеален за горещините.
 • Един от минералите, който човек губи с потта, е магнезият, а този микроелемент има мощен антистресов ефект. Недостигът на магнезий се проявява с крампи и спазми, нарушения на сърдечния ритъм, нервност и повишена раздразнителност. Само 150 г диня са достатъчни за дневните нужди на организма от този микроелемент (100 г диня съдържат 224 мг магнезий).
 • Динята има доказано диуретично действие.
 • Динята в умерени количества е полезна е за страдащите от подагра и от хронична бъбречна недостатъчност, защото подпомага изчистването на токсичните продукти на пуриновата обмяна от тъканите. Диненият сок спомага не само за отделяне и изхвърляне на течността от организма, но подхранва и самата чернодробна тъкан с лесноусвоимите си захари. Прочиства основно бъбреците и изхвърля песъчинките.
 • Предпазва от образуване на камъни в жлъчката.
 • Подобрява микрофлората в червата.
 • Прилага се и при лечение на хроничен запек заради съдържащите се в нея магнезий и фина целулоза. Освен това регулира перисталтиката и стимулира отделянето на жлъчен сок.
 • Намалява нивото на холестерина.
 • Има противосклеротично действие благодарение на съдържащите се в нея фолиева киселина и витамин С.
 • Подходяща е при анемии, защото е богата на желязо и фолиева киселина.
 • При чернодробни, бъбречни и жлъчни заболявания може да се използва и отвара от пресни динени кори.
 • При сърдечносъдови заболявания се препоръчва в умерени количества.
Всичко за динята - полезна и вредна

Всичко за динята - полезна и вредна

© Unsplash

Защо динята е вредна?

 • Първото нещо, което знаем за дините от детството е, че те съдържат нитрати. Нитратите в дините се превърнаха в някаква ужасна история, която ни плаши и до днес. Но, за съжаление, това е вярно. Сами по себе си дините много добре абсорбират всички стимулатори за растеж, нитрати и други отрицателни вещества, които се използват за отглеждането им. А всички тези неща могат да предизвикат отравяне и алергии.
 • Динята има способността да притъпява чувството на глад, което е едновременно добро и лошо. Тъй като не чувствате ситост, вие си похапвате диня, докато тя свърши, а това е много опасно за хората с диабет и тези, които имат проблеми с бъбреците.
 • Също така динята идеално утолява жаждата, което може да повлияе на общото състояние на организма. Твърде много соли и захари - не са желателни. Освен това, поради голямото количество фибри в състава, при проблеми със стомашно-чревния тракт, рискът от разстройство е много вероятен.

Препоръчваме ви да не пропускате сезона на дините и напълно да се насладите на невероятния им вкус!

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.