Защо трябва да миете ягодите в подсолена вода?

Сезонът на ягодите е в разгара си. Освен, че са ароматни и вкусни, те са богат източник на полезни вещества за организъма. В следващите редове ще разберете, защо и как да миете ягодите, за да избегнете неприятните изненади?

© unsplash

Първо когато купувате ягоди, уверете се, че плодовете са оцветени равномерно - не винаги наситеният цвят гарантира качество. Някои производители, за да предадат на ароматния плод по-привлекателен вид, подсилват цвета му като го пръскат със специални торове. За това освен за цвят, трябва да обърнете внимание и на миризмата – тя е специфична и много ароматна, и трябва да се усеща при приближаването и минаването покрай тях. Стъблото на червените плодчета трябва да е зелено и свежо - това означава, че ягодите са пресни.

  • ВНИМАНИЕ: Ако под зеленото стръкче има бяла ивица, тогава ягодите със сигурност са обработвани с химикали и не бива да ги купувате.

Червените плодове, отглеждани на слънце съдържат значително повече витамин С, който е мощен антиоксидант, подпомагащ усвояването на желязо. Тоест, колкото по-ярки са ягодите, толкова повече витамини съдържат.

  • В 1 чаша ягоди се съдържа около 100 мг витамин С – необходимата дневна доза.

Не съхранявайте прекалено дълго ягодите, в случай, че не искате да загубите част от техните здравословни вещества. Също така ги мийте непосредствено преди консумация.

© unsplash

Защо трябва да миете ягодите в подсолена вода?

Днес зеленчуците и плодовете често се третират с голям брой пестициди, предназначени да предотвратят заразяване от вредители, но не винаги тези мерки спасяват реколтата от неканени гости.

Потребителите на TikTok направиха смущаващо откритие.

  • Какво се случи, когато @callmekristatorres напълни купа с вода със стайна температура, добави няколко супени лъжици морска сол и сложи в нея ягоди.... И какво се случи след 30 минути?

Нищо обезпокояващо на повърхността на водата, но, о, ужас, когато забеляза, че някои от "семената" на ягодките се движат!

Гледайте внимателно, о... това изобщо не са семена :(

Под въздействието на солта от ягодите, започнаха да се показват малки червеи, които живеят вътре в плодовете. Според специалистите те са потомството на плодови мухи.

@callmekristatorres

WAIT FOR IT... Still trying to think happy thoughts today. ##fyp ##foryou ##strawberrieswithbugs ##bugsinstrawberries ##rednoseday ##got2bhome

♬ original sound - callmekristatorres

Подобен опит направи @lavender…lush (видеото по-долу), която също беше неприятно изненадана от откриването на тайните жители в любимите си плодове.


@lavender...lush

critter strawberries🍓##fyp ##foryou ##foryoupage ##strawberrieswithbugs

♬ original sound - babyadrianne

Много не могат да повярват, че дълги години са си хапвали ягоди заедно с ларвите на насекомите. Затова следващия път ви съветваме преди да консумирате червените плодчета, след като ги измиете, много внимателно да ги огледате.

Дали да миете ягодите със сол, вие сами си решавате. Миенето със сол е безопасно.

Дали ягодите са солени след такава процедура?

  • Проверено: След като се измият старателно в чиста вода след "осоляването", сол не се усеща
Е, сега знаете защо и как да миете ягодите, за да се отървете от неканените гости.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #ягоди #сол