Защо да изберете двулицев пред еднолицев матрак?

Страдате ли от болки в гърба и кръста? Събуждате ли се недоспали и изнервени? Може да е време за смяна на стария ви матрак. Според много специалисти, сутрешните болки са най-добрият показател, който ще ви покаже, че е време за нов матрак.

Полезни съвети

В края на краищата матракът е може би най-използваната вещ в дома ви и ние прекарваме голяма част именно върху него. Матраците може да издържат много, но не и 40 години. Устойчивостта на даденият модел зависи от качеството на материалите в него и производството, както и от правилното използване и грижата за матрака. Висококачественият матрак може да продължи да се използва повече от 20 години, но ако моделът ви е еднолицев, то продължителността на живот ще е по-малка, независимо от какво е направен матракът. Главната причина за това е, че еднолицевите матраци не може да се използват от двете страни.

Предимства на двулицевите матраци

Двулицевият матрак е направен така, че да може да се използва и от двете си страни. При повечето такива модели имате различни слоеве - пружини, различен вид пяна - полиуретан, memory или латекс. Хората използват двулицеви матраци три пъти по-дълго от еднолицевите модели, защото може да се разпредели износването му чрез обръщане и завъртане по много начини, а не само да го въртите, както при еднолицевите. Двустранните матраци също така могат да допринесат за прекрасният нощен сън. Всеки матрак след по-дълго използване започва да губи от своите първоначални качества, но предимството на двулицевите матраци и факта, че може да го завъртите или обърнете удължава неговият експлоатационен период, както и неговите качества. При този вид матраци имате, също така, две страни с различно усещане, като сами може да определите от коя страна да го обърнете и да подобрите съня си.

Обръщане и завъртане - грижа за вашия двулицев матрак

Добрата грижа за матрака важи за всички видове. Еднолицевите матраци може да се завъртат на 180 градуса, като се премести зоната на краката към главата и обратно. При двулицевите може вече и да обръщате и да използвате от двете страни. По този си гарантирате по-дълъг живот на матрака и повече комфорт. В идеалния случай матраците трябва да се преобръщат три до четири пъти годишно.
Няма универсален "най-добър матрак" за всички нас. Именно заради това всеки сам трябва да избере точният модел за него. Помислете за вашия тип тяло, лични предпочитания, бюджет и гаранции, дали имате някакви медицински проблеми, каква твърдост предпочитате. Но за по-голям комфорт, по-дълъг експлоатационен период и по-добро качество на съня, изберете двулицев матрак.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.

Още по темата: #матрак #безсъние