Защо наддаваме на тегло през зимата и как да избегнем това?

Продължителните зимни празници и съпътващата ги тежка храна са причината, поради която теглото ни започва бързо да расте, а така мразеното кантарче да показва все по-големи числа. Разбира се това не е единствената причина, поради която през зимата сме склонни да качим някой килограм повече. Ето няколко неща, заради които се случва най-често това.

Полезни съвети

© Unsplash


Обемните пуловери

През студените зимни месеци ние сме облечени в дебели уютни пуловери, якета и големи обемисти палта и кожи, които увиват нашето тяло и скриват формите ни. Когато сте облечени в подобни широки дрехи е лесно да се забрави за такива неща, като контрол на порциите. Вие не трябва да забравяте за външния си вид, дори и да сте скрити под купчината дрехи. Носете топли, но не и твърде просторни зимни дрехи, така че да можете да разберете кога трябва да спрете и да се откажете от излишната порция сладко. Да, точно за това парче шоколадова тортичка говорихме...


Мазната и калорийна "комфортна" храна

Въпреки, че огромната порция любима калорийна храна ще ви помогне да се нахраните добре, калориите веднага ще се отразят на фигурата ви. Можете да се насладите на любимите си храни, но обръщайте специално внимание на размера на порциите. С цел намаляване на броя на калориите в блюдото, изберете варианта с ниско съдържание на мазнини. Също така не забравяйте да добавите към любимите си храни повече зеленчуци, които са с ниско съдържание на калории и ще ви помогнат бързо да задоволите глада.


Твърде е студено, за да спортувате

Вие обичате да бягате по улицата, но студения зимен ден не ви вдъхновява да го правите. Не позволявайте на студеното време да ви накара да пропуснете редовните си занимания. Можете да се облечете правилно и да отидете да правите джогинг, да поиграете на някои зимни спортове и т.н. Ако все пак наистина не ви допада да спортувате на открито в студа, можете спокойно да отидете на фитнес или да се занимавате у дома с упражнения.


Препълнените фитнеси

В началото на годината много хора си поставят за цел да отслабнат и да се занимават повече със спорт, така че фитнесите по това време обикновено са препълнени. Да стоите на опашка, за да потренирате на любимата си бягаща пътека или друг тренажор - просто не е за вас. Затова вие често пренебрегвате по това време от годината посещенията във фитнесите. Препоръчваме обаче да не се отказвате от тренировките! Опитайте се да намерите време, когато по-малко хора са в залите за спорт, например преди или след обяд. Не забравяйте, че най-вероятно след месец-два хората там ще намалеят. За съжаление, това е така, замислете се обаче да не сте един от тях!


По-малко движения

През лятото е много по-лесно да отидете пеша на обяд или да дойдете на работа с колело, но през студените месеци на годината започвате да се движите по-малко. Много хора отиват на работа с транспорт, който изгаря гориво, но не и вашите калории, така че трябва да се замислите за това как да добавите към вашия "зимен живот" повече активност и движение. Качвайте се по стълбите, колкото се може по-често, паркирайте колата си по-далеч от офиса, магазина и т.н.


Печката ви зове

През зимата често използвате печката за готвене на вкусни баници, кексове, торти, бисквити. Ако мразовитите зимни вечери ви вдъхновяват да готвите по-често - това е добре. Споделете кифлите и сладкишите си с вашите съседи, приятели, колеги, така няма да се изкушите да изядете всичко сами. Освен това, има много ниско калорични и по-здравословни ястия за приготвяне. Не е нужно на трапезата да присъстват само тежки и мазни храни. Намалете ги. Сърцето и стомаха ви ще бъдат благодарни. А и вие ще се с една идея по-щастливи, качвайки се внимателно на кантарчето сутрин.

Намери ли полезна информация?
Сподели я с приятели!

"1001 идеи" предлага полезни съвети, трикове и идеи за по-добър живот. Много идеи как да превърнеш дома си във функционална и приветлива зона на комфорт. Практични съвети и вдъхновения за обзавеждане и декорация на градината. Направи си сам - удоволствието да твориш със собствените си ръце. Повечето от съветите в "1000 идеи" са тествани от нас или са изпратени от читатели.