5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Как се прави чипс на клечкаОбичате ли да похапвате картофен чипс? А ако ви предложим да е една идея по-здравословен и поднесен по оригинален начин.

И най-важното – направен от вас!

Какво ви трябва – картофи, разбира се! Но е добре да не са много големи и формата им да е продълговата. Важен детайл също е да са с тънка коричка – стават по-вкусни, иначе трябва да ги белите.

Ако имате навика да приготвяте месни шишчета у дома, сигурно разполагате с дървени пръчици. Ако нямате, купете си – има ги във всеки един магазин за домашни потреби. Трябва да си подготвите и тавичка с широчина, 1-2 см по-малка от дължината на шишчетата, за да можете да закрепите нанизаните картофени спирали на ръбовете ѝ. И малко мазнина, разбира се.

Нанижете картофа на дървеното шишче по показания на снимката начин.

Как се прави чипс на клечка

След това внимателно разрежете с остър нож под формата на спирала. Сложете ножа под ъгъл и въртете набодения върху шишчето картоф. Само изглежда сложно, не се притеснявайте и действайте смело.

Как се прави чипс на клечка

Разгънете внимателно спиралата по дължината на шишчето.

chips na klechka 03

Поръсете с мазнина, сол и подправки по ваш вкус. Наредете шишчетата върху тавата по указания начин и пъхнете в умерена фурна /160-180 градуса/.

Печете, докато картофите придобият златист цвят. А ако обичате по-препечени, оставете за повече време във фурната. Междувременно можете да направите млечно-чеснов сос – чудесна добавка за чипса.  Добър апетит!

Как се прави чипс на клечка

Как се прави чипс на клечка