4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (3 Votes)
Как се прави Карамел МуНякои от нас помнят и свързват с детството си страхотните бонбони „Карамел Му“. Днес ви предлагаме страхотна рецепта, с която можете да направите бонбоните вкъщи.

И дори да сте от тези, които не познават стария вкус, ще останете доволни от това сладко бонбонено изкушение.

А изпълнението не е никак сложно и всичко става изключително бързо. Всичко, което трябва да направите е, да разтопите тези

Съставки


Пудра захар — 500 г
Сметана – пълномаслена — 500 мл
Мед — 120 мл
Краве масло — 50 г
Ванилия — 1 п. (или няколко капки течна есенция)

Приготвяне:
1. Слагаме всички съставки в малка тенджерка. Ако нямате пудра захар, можете да използвате и обикновена кристална – не е решаващо за получаването на страхотни бонбони. Ако пък използвате кафява захар, имайте предвид, че бонбоните бързо потъмняват – ако за вас е важен цветът им. Ако се притеснявате от меда, който е силен алерген или просто не го обичате, можете да замените с глюкозен сироп или с нещо подобно – гъсто и сладко. Разбира се, вкусът трябва да хармонизира с бъдещите карамелени бонбони.

2. Оставяме съда на слаб огън и чакаме да се стопят съставките – главното е да се разтопи маслото.

И ето тук вече става интересно. Ако до този момент сте разбърквали съставките, сега трябва да спрете. Просто наблюдавайте процеса. Ако имате термометър – трябва да се постигне температура на карамела 122-123 °C. Ако искате карамелът да се получи по-горчив или твърд, оставете до 125-128 °C. Ако нямате термометър, има два варианта – на око да прецените цвета. Гледате снимки на готови бонбони или действате по спомен – когато сместа добие необходимия цвят, сваляте от котлона. Вторият начин е да пуснете капчица карамел в студена вода и с пръсти да пробвате да оформите топчица - ако се получава еластична и не лепне – карамелът е готов.

3. Изливаме карамела в правоъгълна форма, постлана с хартия за готвене. Всякакъв съд е подходящ, стига да има поне 2 см. стени. За да се получи хубав бонбон, височината на изсипания карамел не бива да е над 1,5 см и под сантиметър.

Как се прави Карамел Му

4. Оставяме карамела за около 3 часа в хладилника. За това време трябва да е стегнал добре. С мокър нож го нарязваме на правоъгълни парченца – виждали сте такива бонбони – действате на око. Ако карамелът е стегнал повечко, потопете ножа в топла вода. Бонбоните можете да поръсите с нещо по ваш вкус – пудра захар, семки (докато сместа е топла и ненарязана), а защо не и със съвсем малко сол – сега, казват, било много модерно. Но като за първи път, ви съветваме да се придържате към класическия вариант.

И така, надяваме се да сте получили страхотни карамелени бонбони с млечно-меден вкус. Със сигурност, никой от пробвалите ги няма да остане равнодушен!

Как се прави Карамел Му

Как се прави Карамел Му

Ако сте се подсладили добре, споделете тази идея с приятели! ;)