5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Как се стерилизират чушки за пълненеАко обичате да си похапвате пълнени чушки и се чудите как правилно да ги консервирате, сме ви подготвили 2 идеи, с които ще успеете да съхраните в подходящ вид този така вкусен зеленчук за зимата.

Така че, когато навън завият студове и хали, вие да може да си отворите бурканчето и да продължите да се наслаждавате на любимите си пълнени чушки с кайма, ориз или постни.

Много домакини използват рецепти изпитани във времето и лесни за изпълнение. Тези 2 идеи от съкровищницата на баба са точно такива и ще ви помогнат с консервирането на чушките.

Консервиране на чушки чрез бланширане

Внимателно измийте чушките, махнете дръжките и семките им. Бланширайте ги за 2-3 минути във вряла вода (така ще станат еластични) и изчакайте леко да се охладят и след това започнете да ги нареждате плътно в буркан.

Когато бурканът се напълни до половината сложете един аспирин и след това добавете още от чушките до запълването му. На всеки буркан сложете по 1 ч.л. сол и допълнете с гореща вода. Затворете с капачка и стерилизирайте за около 10-15 минути (само за капачка).

Не трябва да се стерилизират дълго, защото ще се размекнат чушките.

Как се стерилизират чушки за пълнене

Консервиране на сурови чушки

За втората ни идея ще трябва да приготвите смес от равно количество захар и сол. Измитите и почистени от дръжки и семки чушки се намазват със сместа отвътре и отвън и се оставят в подходящи съдове на стайна температура за една вечер с върховете нагоре, за да се оттече излишната вода от зеленчука.

На сутринта наредете омекналите чушки плътно в буркани, добавете по 2 аспирина на буркан и долейте от сока, който се е събрал в съда при отцеждането на чушките през нощта. Стерилизирайте за около 10-15 мин.