5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
идеи избелване и почистване със содаСодата бикарбонат е незаменим набухвател в кулинарията, но освен това и универсално средство за почистване и избелване на всякакви повърхности и тъкани.

Какво ще ви трябва:

сода бикарбонат
амоняк
оцет
пореста гъба
четка
гумени ръкавици

1. За избелване, отстраняване на ръжда и котлен камък от плочки, за почистване на мивки, вани и тоалетни: разредете сода бикарбонат в топла вода до образуването на гъста кашица, нанесете върху замърсената повърхност, оставете да изсъхне, отстранете с гъба или четка и измийте добре повърхността. Ако замърсяванията са по-стари, обработете мястото отново. Когато системно почиствате няма да имате нужда да използвате скъпи препарати, освен това содата е абсолютно безопасно средство.

2. За избелване на бели тъкани, примерно хавлии или кърпи, използвайте смес от сода с амоняк. Като за начало пригответе следния разтвор: разредете в 5 литра топла вода, 5 супени лъжици сода, добавете и 2 супени лъжици амоняк. После потопете кърпите, оставете за 3-4 часа, след това изплакнете и изперете по обичайния начин. За да отстраните упорити жълти петна, изварете ги след накисването в продължение на 20-30 минути.
Можете да възвърнете белотата на вашите кърпи и хавлии, без да се използвате избелващи препарати. Освен това този разтвор е напълно безопасен за всички видове тъкани и не нарушава структурата на влакната, така че избелването може да се извършва системно.

идеи избелване и почистване със сода

3.Содата в комбинация с оцет може да се справи със старите замърсявания върху всякакви повърхности. Нанесете сода върху повърхността, която трябва да почистите или избелите, накиснете гъба в 12% оцетна киселина и почистете.

ВНИМАНИЕ!
Използвайте гумени ръкавици, защото тази комбинация може да увреди кожата ви. Този метод не е подходящ за избелване на мрамор.

В други случаи, може да се използва за избелване без ограничения.