4.1875 1 1 1 1 1 Rating 4.19 (16 Votes)

10 полезни съвети за премахване на миризмите в домаЗабелязали ли сте, че всички къщи и апартаменти миришат по различен начин?

Някои те посрещат още от врата с миризма на застоял цигарен дим, а други
с аромат на прясно сварено кафе и домашно приготвени сладкиши.

За да направите така, че вашия дом да мирише на дом, а не на заведение за обществено хранене, трябва да следвате няколко прости правила:1. Непременно проветрявайте апартамента (къщата) си най-малко три пъти на ден, както и отделно след готвене или в случай на каквито и да било други форсмажорни ароматни обстоятелства. Това ще предотврати абсорбирането на миризмите в килимите, дрехите и меката мебел. Освен проветряването, трябва да имате и постоянна вентилация, отворени малки прозорчета, вентилатор в банята и абсорбатор в кухнята.

2. В спалнята преди лягане на възглавниците капнете капка лавандулово масло и ще спите по-добре, а миризмата на застоял дъх по тях ще изчезне.

3. В микровълновата печка от време на време поставяйте чаша вода с лимонов сок на пълна мощност за 30 секунди. Така ще унищожите неприятната "микровълнова" миризма.

10 полезни съвети за премахване на миризмите в дома

4. Ако нещо сте загорили в кухнята или дълго време сте готвили, поставете на котлона за 30 минути без капак да ври половин литър вода, в която има добавен изцеден сок от един лимон и пет пъпки карамфил.

5. Веднага след готвене във фурната поставете портокалова кора и я дръжте там, докато изстине фурната.

6. Миризмата носеща се от водопроводните тръби е просто ужасна. Затова поставете в отвора на тръбата: сода за хляб, едра морска сол и оцет в съотношение 1:1:2. Дръжте четвърт час и измийте с топла вода.

7. Срещу миризмата в хладилника, можете да използвате сода за хляб. Например, поставете в хладилника чаша с разтворена сода или поставете сода в пластмасов съд с дупки. Може да поставите и отворена кутийка от сода, но я сменяйте на всеки три месеца. 

10 полезни съвети за премахване на миризмите в дома

8. Поставете в ютията не вода, а слаб разтвор на есенция от момина сълза, теменужки или портокалов цвят.

9. В шкафовете (кутиите) за бельо и на рафтовете в гардероба между дрехите поставете ленени торбички, в които има зашити: изсушени във фурната портокалови кори, кафе на зърна, ванилови шушулки и канелени пръчици.

10. Приборите след ядене на риба изплакнете с оцет, а за ръцете си използвайте няколко зърна кафе, като ги разтриете около пръстите.