3.875 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (32 Votes)
Идеи и съвети за градинатаКато започнем от това как да използвате остатъкът от кафе, и стигнем до това как да се предпазите от непрестанното попадане на частици пръст под ноктите ви, то днес ще споделим с вас 14 най-простички съвета от майстори градинари, относно градинарството.

Със сигурност прилагането им ще направи работата ви напролет в градината лесна и приятна.

1. За да премахнете отложената сол от дъното на саксиите, смесете равни части оцет, спирт и вода в бутилка със спрей дозатор. Напръскайте саксията с тази смес, след което използвайте пластмасова четка за изтъркването. Оставете саксията да изсъхне добре, преди да засадите нещо друго в нея.

2. За да предотвратите непрекъснатото попадане на мръсотия под ноктите на пръстите, преди да започнете да работите в градината, прокарайте ноктите си по парче сапун, сякаш го драскате, и по този начин ефективно ще уплътните ноктите си, така че в тях да не попада излишна мръсотия. След това, просто отмийте сапуна с четка за нокти и те ще бъдат блестящо чисти.

Идеи и съвети за градината

3. За да предпазите от счупване или повреда градинарската резачка, която използвате, може да я намажете малко с олио.

4. Може да превърнете някой от инструментите си в измервателен уред. Вземете един от градинарските си инструменти, който е с по-дълга дръжка и го поставете на земята, като до него поставите мярката, която ви е необходима. С помощта на перманентен маркер отбележете на дръжката на инструмента съответната мярка няколко пъти. Така, когато имате нужда да засадите растения на определено разстояние едно от друго, вече ще имате под ръка точното устройство за измерване.

5. За да може винаги да имате канап, когато имате нужда, просто поставете едно кълбо в малка глинена саксия, сложете я някъде на удобно за вас място в градината, обърната надолу, а през дупката на дъното издърпайте края на влакното. Така повече никога няма да търсите канап из градината и ще ви е под ръка винаги, когато ви е нужен.

6. Малките глинени саксии са отлични за защитаване на младите растения от внезапно настъпил студ, както и от замръзване.

7. За да предпазите растенията от нараняване, когато влачите маркуча за поливане, може да си „начертаете” пътя. Просто поставете близо до основата на растенията по един железен прът с дължина около 30 см, и поставете две саксии върху него, една сочеща надолу и една нагоре.

8. За да създадете перфектните естествени маркери, напишете имената на растенията (използвайки перманентен маркер) на плоската страна на камъни с различен размер и ги поставете близо до основата на растенията.

Идеи и съвети за градината

9. Имате листни въшки? Можете да ги контролирате със силна струя вода или с инсектициден сапун. Но има и друг вариант, който определено е по-забавен – вземете малко тиксо! Увийте около ръката си широко парче тиксо, така че лепкавата страна да сочи навън, и внимателно минете по листата на растенията, така листните въшки ще се налепят на тиксото. Концентрирайте се върху долната страна на листата, тъй като там обикновено обичат да се крият тези малки буболечки.

10.  Следващият път, когато варите зеленчуци или ги правите на пара, не изливайте водата в канала, а я използвайте да полеете растенията, които са в саксия и ще се учудите как в крайна сметка те ще реагират на тази „зеленчукова супа”.

11.  Използвайте остатъците от кафе или чай, за да подкиселите почвата на растенията, които обичат по киселинна почва, каквито са например азалиите, рододендроните, камелиите, гардениите и дори боровинките. Леко поръсване, прилагано веднъж месечно, ще поддържа рН на почвата към по-висока киселинност.

12.   Използвайте чай от лайка, за да контролирате наличието на загниващи гъбички, които често атакуват младите фиданки и то доста внезапно. Просто изсипвайте малко чай в почвата около основата на разсада веднъж седмично, или го използвайте като спрей за пръскане на листата.

13.  Ако ви хрумне набързо да спретнете чаено парти в градината, то имате подходяща маса, просто обърнете наопаки някоя от по-големите саксии, заедно с чинията към нея, и сте готови.

idei i saveti gradina

14.  Най-бързият начин в света за съхнене на билки е следният: просто оставете лист вестник на задната седалка на колата, разпръснете билките върху него в един слой, след това вдигнете прозорците и затворете вратите. Много бързо билките ще изсъхнат перфектно. А освен това, колата ви ще ухае чудесно!