5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Подправки лекари в био градинатаЕдни от най-големите и досадни вредители в градината са насекомите. Те успяват да направят толкова много поразии и да развалят добрия вид на градината и да унищожат продукцията създадена с много труд и внимание.

Най-лесният начин е да пръскаме редовно с препарати, но винаги има и друг начин да се справим с нашествието от вредители, намалявайки използването на вредни химикали.

За тези от вас, които обичат натуралното и био земеделие сме подготвили няколко идеи как може да прогоните вредните насекоми с помощта на билки и подправки. Е, няма да може да се справите с всички опасности, които грозят вашата любима градина, но значително ще намалите използването на вредни съставки и препарати, влияещи върху вкуса на реколтата ви.

Ако посеете босилек между редовете от домати, някои от видовете гъсеници, няма да смеят да припарят до червения зеленчук или плод ли беше? Да може би не знаете, но ботаниците определят домата като плод, но според готварството, той спада към зеленчуците.

Ментата също е добре да е близо до доматите. Освен че от мента можем да си направим освежаваща напитка през лятото или чай през зимата, тя много ефективно се справя с пеперуди и нашествия от мравки.

Копърът, освен че може да използвате като подправка, той ще изгони голяма част от вредителите по зелето и патладжана.

Риганът е билка, която ни помага при простуда и понижава кръвното. Тя е и универсален репелент. Така че можем да го сложим във всяка една част на градината.

Подправки лекари в био градината

Босилекът, известен още като "царска билка" ще защити аспержите от бръмбарите, които им вредят.

Мащерка може да разположите в близост до салатките, зелето и карфиола, за да ги предпазите от пеперудите.

Розмаринът е от семейството на ментата и мащерката и успешно гони от насажденията, пеперуди и мушички обичащи да унищожават морковите и боба.

Магданозът, освен че освежава дъха и е любима подправка на много хора, може да предпази от насекоми морковите, доматите, царевицата, аспержите и други видове полезни растения във вашата градина.